jak-vybrat-zapusteny-bazen

Sezóna je za rohem a vy stále nemáte žádný bazén? Tak je nejvyšší čas se po nějakém porozhlédnout. Láká vás něco stylového, objemného či praktického a máte na svůj budoucí bazén vysoké nároky? Pak jsme tu dnes i pro vás. Poradíme vám, jak vybrat zapuštěný bazén, který bude splňovat přesně to, co od něj očekáváte a nenechá vás ani vaše blízké během parných letních dnů na holičkách. Pokud si snad lámete hlavu se sestavováním takového zařízení, pak vám na konci článku poradíme i s tím.

velky-zapusteny-bazen
L

Velký obsah (3,5×7 metrů)

L

Hloubka bazénu

L

Dlouhá životnost bazénu

K

Vysoká pořizovací cena

Oválný bazén do země

Bazén s hloubkou 1,5 metru pro rodiny, plavce a kohokoliv, kdo si chce dopřát prostor, ale plavání zároveň není celý jeho život. Jde o skromnějšího bratříčka výše uvedeného modelu.

nejlepsi-zapusteny-bazen
L

Dostačující obsah (5,25 × 3,2 metry)

L

Hloubka bazénu

L

Dlouhá životnost bazénu

L

Folii lze lehce opravit nebo vyměnit

K

Bez filtrace v ceně

Kruhový bazén

Malý kruhový bazén, který je ale s hloubkou 1,2 metru a PVC folií o tloušťce 0,6 mm pořád dostatečným letním společníkem.

nejlepsi-kruhovy-zapusteny-bazen
L

Hloubka bazénu

L

Dlouhá životnost bazénu

L

Folii lze lehce opravit nebo vyměnit

K

Bez filtrace v ceně

Výhody zapuštěného bazénu

Pokud jste se rozhodli ke koupi zapuštěného bazénu, pak vám můžeme jen blahopřát. Zapuštěný bazén je skvělou volbou z několika důvodů. Pojďme si jen některé z nich rovnou v krátkosti představit.

  • Stylový design – Zapuštěný bazén vám nebude kazit vzhled zahrady, ale naopak jej okoření a přidá mu eleganci.
  • Objem a praktičnost – Samozřejmostí je praktické využití. Zapuštěné bazény jsou největším typem bazénů, tudíž vás nebudou omezovat při žádných příležitostech.
  • Reprezentace – Celkově vzhledu i pocitu z vašeho bydliště dodá ten správný nádech luxusu.
  • Zvýšení ceny nemovitosti – A zároveň je bazén čím dál tím žádanějším zařízením. Pokud byste se snad někdy rozhodli své stávají bydliště prodat či pronajmout, věřte, že mu bazén jen přidá na hodnotě. Někdy dokonce až o desítky procent!

Nyní se konečně pojďme podívat na parametry, kterými se bude chtít při výběru vašeho nového miláčka řídit.

Materiál a provedení

V dnešní době narazíte nejčastěji na tyto tři druhy materiálů zapuštěných bazénů.

  • Plastový – Plastový bazén je tvořen z nezávadného materiálu a jde o poměrně levnou volbu. Před koupí musíte výrobci zadat parametry toho, jak by měl bazén vypadat a ten ho podle toho z několika plastových kusů vytvoří. Takový bazén pak může vydržet zhruba 812 let podle způsobu údržby a vnitřních vlivů. Postupem času se totiž může začít promačkávat a v jednotlivých spárech mezi plastovými kusy vzniknou první trhliny.
  • Laminátový – Laminátový bazén je nejdražší volbou. Je tvořen v kuse a musíte si vybrat z předem připravených tvarů. Výhodou je ale nejdelší životnost. Většinou je tvořen v modré barvě.
  • Fóliový – Fóliový bazén je tvořen ze stabilních pozinkovaných plechů a PVC fólie, která se na ně upevní. Jde o cenově přístupnou variantu, která většinou nevydrží tak dlouho jako laminát, protože se fólie může časem a používáním protrhnout. Konstrukci ale můžete nechat tak, jak je a folii v případě potřeby lehce opravit (u malých trhlinek), nebo ji obměnit celou, a i nadále se můžete vesele koupat.
zapusteny-bazen-milano-kruhovy

Tip: Fóliové bazény kombinují výbornou cenu s výkonem. Plastové či laminátové se zároveň často dělají pouze v modrých barvách, barev fólie ale existuje mnoho, takže si můžete vybrat tu, která vám sedí nejvíce. Plechovou konstrukci lze také oproti ostatním typům lehce přizpůsobit požadovanému tvaru a terénu.

Setkat se pak můžete i s nerezovými bazény. Ty jsou sice velmi kvalitní, ale kvůli své vysoké ceně se pro osobní využití kupují jen opravdu zřídka. Betonové se zase musí vyztužit ještě keramickou vrstvou, což enormně přidává na ceně a oproti ostatním typům to nepřináší žádné výhody.

Jak vybrat zapuštěný bazén: důležité parametry

Tvar bazénu

Ať už se chcete v bazéně vyblbnout s rodinou či přáteli, nebo byste si v bazénu raději zaplavali, pro všechny případy existuje ideální tvar bazénu. Jaký je ten váš?

  • Kruhový – Kruhový bazén je skvělou volbou pro pool party či odpočinek. Pokud je vás v bazénu více, můžete si sednout do kolečka a společně nasávat svit slunce a sdělovat si u toho své pocity. Pokud si ale budete chtít raději zaplavat, kruhový bazén vám zrovna nejdelší trasu nenabídne.
  • Hranatý – Hranatý bazén využije všechen prostor a krásně si v něm zaplavete. V určitých případech může působit i luxusně. Často se ale jeho vzhled s ostrými hranami do zahrady naopak moc nehodí, a navíc se v jeho rozích usazuje nečistota. Pro některé bazénové vysavače pak může být problém se tam dostat.
  • Oválný – V oválném bazénu si zaplavete a vzhledově se hodí na většinu zahrad. Snadno jej zastřešíte, lehce se udržuje, protože nemá rohy, ve kterých by se usazovala špína a je v něm zajištěna dobrá cirkulace vody. To se může hodit i při zavedení protiproudu.

Info: Nezamlouvá-li se vám žádný z výše zmiňovaných, můžete si vybrat i nějaký jiný atypický tvar. Na trhu jich je spousta, popřípadě si můžete nechat navrhnout svůj vlastní dle potřeb na míru.

zapusteny-bazen-milano-kulaty

Hloubka bazénu

Hloubku bazénu byste měli posuzovat podle několika faktorů. Pokud si chcete v bazénu zaplavat a budou se v něm pohybovat hlavně dospělí, určitě budete chtít hlubší bazén. To je ale samozřejmě dražší varianta. Nižší bazény se hodí, pokud jsou přímo určené dětem. No a taky na tom ušetříte. Na plavání se ale malá hloubka nehodí, protože se budete při pohybech často kopat do dna.

Info: Většina zapuštěných bazénu je hluboká alespoň 1 metr. Levnější a dětské varianty jsou obvykle 1,2 metru hluboké. Pro plavce a dospělé osazenstvo se hodí hloubka alespoň 1,4 metru.

Délka a šířka bazénu

U délky a šířky bazénu je to poměrně jednoduché. Čím větší bazén, tím bude dražší. Zároveň vám ale nabídne větší svobodu a více prostoru pro všechny vodní aktivity. Pokud nejste nároční, bude vám stačit délka okolo 4 metrů nebo průměr zhruba 3 metry. Pro náruživější plavce a kohokoliv, kdo si ve vodě rád dopřeje trochu prostoru, se bude hodit průměr okolo 5 metrů v případě kruhového bazénu a délka mezi 6–8 metry v případě oválných a hranatých modelů.

Na co nezapomenout

  1. Slaná voda – Pokud byste hodlali dát do bazénu slanou vodu, vždy se na stránkách prodejce nejprve ujistěte, zda je pro daný model vhodná.
  2. Filtrace – Nezapomínejte také na připojení k filtraci. Každý bazén jej má zajištěné jinak. Některé bazény jsou dokonce prodávány už přímo s filtrací v balení. V takovém případě se nemusíte o nic starat. Pokud ji ale vámi vybraný bazén neobsahuje, ujistěte se, že je možné ji k bazénu skrze skimmer připojit. O připojení se dozvíte vždy na stránkách prodejce. Chcete zjistit, jakou filtraci zvolit? Přečtěte si článek, jak vybrat filtraci k bazénu.
  3. Zastřešení – Zapuštěný bazén si jen těžko lze představit bez zastřešení. Nezapomeňte, že jde o velmi jednoduchý doplněk. Nejčastěji je používáno průsvitné plastové krytí na kolejnicích, které můžete odkrývat a zase zakrývat, jak se vám zachce. Nejenže ochrání vaši vodu před nečistotami, ale může zvednout její teplotu až o 10 °C. Přečtěte si, jak vybrat bazénové zastřešení.
  4. Čistící prostředky – Ať už chcete, nebo ne, bazén se postupem času stane terčem všemožných nečistot, a to jak živých, tak neživých. Ty živé často ani neuvidíte, jde totiž o různé bakterie a jiné mikroorganismy, ale věřte tomu, že jsou schopné vám v bazénu často udělat pořádnou neplechu.
  • Základem jakéhokoliv čištění je tedy chlór. Nejjednodušší variantou je plovák s pomalu rozpustnými tabletami, které vodu udržují stále chráněnou. Pokud by se vám však s vodou zdálo i tak cokoliv v nepořádku, můžete použít i jinou speciální chemii pro šokové čištění.
  • Na ostatní nepořádky je tu bazénový vysavač. I ten doporučujeme pořídit. Díky němu udržíte čisté dno bazénu. Špínu v bazéně rozhodně není radno podceňovat. I tady poradíme – klikněte pro článek o tom, jak vybrat vysavač do bazénu.
  • Třešnička na dortu – Pokud si chcete dopřát vychytávky, můžete svůj nový bazén vylepšit protiproudem nebo ohřevem vody. Na trhu je mnoho různých druhů obojího, takže pokud byste si rádi připomněli plavání v protisměru nebo holdujete spíše teplé vodě, určitě zvažte i tyto možnosti. K ohřevu vody slouží čerpadlo – i o něm jsme psali v článku Jak vybrat tepelné čerpadlo k bazénu.
  • velky-zapusteny-bazen-Cranpool-Sun-Remo-5,4-x-3,6-x-1,32m

    Jak zapustit bazén?

    Jak jsme slíbili v úvodu, nakonec vám osvětlíme, jak probíhá proces zapuštění bazénu. Ničeho se nebojte, zapouštění bazénu není raketová věda. Kompletní návod také najdete u zakoupeného bazénu.

    V případě jakýchkoliv problémů si můžete kdykoliv bez jakýchkoliv ostychů zavolat odborníka. To stejné platí pro laminátové a větší bazény (7 a více metrů délky). U těch může být pomoc odborníků dokonce vyžadována. Při koupi se nebojte optat a zvážit své vlastní schopnosti. Jestliže ale máte nějaké kutilské zkušenosti a chystáte se stavět spíše menší bazén, pak se můžete pustit do práce.

    Krok 1: Příprava povrchu

    Nejprve budete k zapouštění muset připravit terén. Je potřeba vykopat dostatečně velkou díru, aby se do ní bazén vešel. Vytvořte ji raději o něco širší, než je šířka bazénu, abyste měli dostatek místa pro konstrukci. Dno doporučujeme vyplnit zhruba 15–20 cm vrstvou betonu, na kterou pak začněte stavět samotný bazén. Povrch, na který budete stavět, musí být hladký a rovný, aby nedošlo k poškození bazénu.

    Tip: Hloubku jámy nechte raději o něco menší, než je hloubka bazénu. Povrch pak můžete dorovnat dřevem či jakoukoliv dlažbou okolo bazénu.

    Krok 2: Konstrukce bazénu

    Podle přiloženého návodu následně složíte dno a stěny bazénu. Každý bazén a druh ale vyžaduje jiný postup. Laminátový bazén má svůj pevný tvar, stačí ho zasadit do země. V případě bazénů s fólií je nyní čas na její montáž.

    Krok 3: Napuštění a instalace filtrace

    Když máte kompletní konstrukci i vnitřek bazénu, je čas začít napouštět bazén. Během toho najděte v manuálu své filtrace postup pro její zapojení. V bazénu by při její montáži mělo být už trochu vody. Samozřejmě ale pod hladinou skimmeru. Pokud v bazénu otvor na skimmer není, je nutné ho vytvořit. Opět je nutné se řídit dle individuálního návodu filtrace a bazénu.

    Krok 4: Zásyp a dokončení

    Když máte nainstalovanou filtraci, popřípadě protiproud či jiné přídavky a bazén je plně napuštěný vodou, můžete bazén zasypat vykopanou hlínou tak, aby k jeho vnějšku přilnula. Opravdu je ale nutné začít zasypávat až v momentě, kdy je bazén plně napuštěn.

    Pokud máte nějaký přesah, můžete jej, jak jsme psali na začátku, dorovnat dlažbou, dřevem či palisádou. Teď je jen na vás, jak si okolí svého nového miláčka zkrášlíte a kdy do něj poprvé skočíte.