Pokud milujete těstoviny a zároveň vás baví v kuchyni dělat vše od základu, určitě byste si měli sami připravovat právě i různé druhy těstovin. Se strojkem na těstoviny to vůbec není nezvládnutelný úkol. Na vlastních těstovinách si pak mnohem víc pochutnáte, ať už je připravíte na jakýkoliv způsob. Modely strojků na těstoviny se liší svými schopnostmi, proto je dobré vědět, jak vybrat strojek na těstoviny, aby se vám s ním dobře pracovalo a dokázali jste s jeho pomocí připravit vaše oblíbené druhy těstovin.

Naše tipy

Nechcete-li strávit výběrem strojku na těstoviny moc času, našli jsme pro vás několik modelů, z nichž si můžete rychle vybrat bez obav, že byste sáhli vedle. Jedná se o oblíbené strojky na těstoviny, které si řada dalších domácích kuchařů po právu oblíbila.

Strojek na vlasové nudle Orion

Stylový strojek na těstoviny Tescoma DELÍCIA

Strojek na těstoviny Orion Francesco

Luxusní strojek na těstoviny IMERIA

Jak vybrat strojek na těstoviny

Nyní už se podíváme na to, jaký strojek na těstoviny vybrat, aby fungoval tak, jak má, a dokázal splnit vaše kulinářská přání.

Typ strojku na těstoviny dle pohonu

Při výběru strojku na těstoviny se nejdříve musíte rozhodnout, zda dáte přednost ručnímu strojku, nebo jeho elektrické verzi.

  • Ruční strojky na těstoviny jsou vybaveny kličkou a funkci motoru s její pomocí zastává kuchař. Jsou cenově dostupné a vybírat můžete ze široké nabídky. Ruční modely pro běžné domácí užívání naprosto stačí a také jsou ve srovnání s elektrickými strojky výrazně prodávanější.
  • V případě elektrických strojků na těstoviny vám s přípravou těstovin pomůže elektromotor. Jejich obsluha je snadná – stačí jen vložit těsto a stisknout tlačítko – a celá práce je s nimi rychlejší a méně pracná. Jsou ovšem dražší než ruční strojky, takže je ocení spíše profesionální kuchaři nebo nadšenci do těstovin, kteří strojek plánují využívat opravdu často.

INFO: Při výběru elektrického strojku na těstoviny věnujte pozornost výkonu elektromotoru. Samozřejmě platí, že čím je motor výkonnější, tím lépe. Výkon klasických modelů se pohybuje kolem 100 W, nejčastěji narazíte na strojky s výkonem spíše pod touto hranicí. Existují však výjimky v podobě strojků s funkcí hnětení těsta, jež standardně mají výkon přes 200 W.

Druhy těstovin, které je možné připravit

Strojky na těstoviny by se neobešly bez nástavců (obvykle vyměnitelných), na kterých závisí, jaký druh těstovin z těsta vznikne. Nástavce pro strojek jsou buď součástí balení, nebo si je k vybranému modelu strojku na těstoviny můžete jednotlivě dokupovat. Díky nástavcům z těsta vytvoříte například tenké polévkové nudle, špagety nebo široké nudle fettuccine. Nejužší nudle, které si doma díky strojku na těstoviny připravíte, budou mít šířku v závislosti na modelu někde v rozmezí 1–2 mm (vlasové nudle do polévky, tzv. niťovky), maximální šířka nudlí pak zpravidla dosahuje hodnot v rozsahu 5–6,5 mm (fettuccine). Další nástavce slouží k tvorbě jednoduchých plátů na lasagne nebo vám pomohou při přípravě plněných raviol.

Obecně platí, že s ručními strojky vyrobíte „pouze“ dlouhé druhy těstovin o různé šířce, zatímco elektrické strojky nabízí více možností a zvládnou navíc vytvořit těstoviny rozmanitých tvarů.

Tloušťka těstovin

Zásadním parametrem těstovin je také jejich tloušťka. Zjistěte si, jak silné těstoviny je strojek schopen vyrobit a jakým způsobem je u něj nastavování tloušťky těstovin řešeno. Tloušťka těstovin se běžně nenastavuje plynule, ale je volitelná v několika krocích.

Materiál

Vzhledem k tomu, že strojky tvarují vybraný druh těstovin z poměrně tuhého těsta, jsou jejich části dost namáhány. Z toho důvodu hraje podstatnou roli materiál, ze kterého je strojek na těstoviny vyroben. Vybírejte z modelů vyrobených z nerezové oceli, které jsou velmi pevné, což zaručuje, že se při přípravě těstovin nebudou deformovat a nedojde ani k prasknutí žádné části. Dávejte si pozor na laciné strojky, které mají namáhané části vyrobené z poddajného hliníku a na strojky s plastovým uložením tvarovacích válců.

Uchycení ke stolu

Zvlášť u ručních strojků je důležité, aby při přípravě těstovin pevně stály na místě. Se strojkem neustále „cestujícím“ po stole by se vám pracovalo špatně. Proto ruční strojek musí mít kvalitní šroubovou svorku pro uchycení ke stolu, kterou nebudete muset stále dotahovat, a ideálně také protiskluzové nožičky. Elektrické strojky na výrobu těstovin šroubovou svorku pro přichycení ke stolu nepotřebují, funkční protiskluzové nožičky by však mít měly. Stabilitu strojků na těstoviny dále ovlivňuje jejich hmotnost – vyšší stabilitou se mohou pochlubit strojky s vyšší hmotností.

Jak se dělá těsto na těstoviny?

Jakmile budete mít strojek na těstoviny doma, jistě ho budete chtít co nejdříve vyzkoušet. V této chvíli přichází na řadu hledání toho správného receptu na těstoviny. Samozřejmě jich v kuchařkách a na internetu najdete mnoho, jako první ovšem můžete vyzkoušet následující základní recept. Je velmi jednoduchý a hotové těstoviny chutnají skvěle.

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • sůl
  • olivový olej (volitelné)

Příprava domácích těstovin:

  1. Na vál nasypte hladkou mouku a v hromádce mouky vytvořte důlek. Do něj vyklepněte vejce a přidejte špetku soli. Přidat můžete také pár kapek olivového oleje.
  2. Vidličkou začněte šlehat vejce tak, že do nich budete postupně přidávat mouku.
  3. Jakmile z vajec a mouky začne vznikat lepivé těsto, začněte s ručním hnětením těsta a zapracujte do něj i dosud netknutou mouku.
  4. Uhnětené těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte asi půl hodiny odležet.
  5. S pomocí strojku na těstoviny vytvořte požadovaný druh těstovin.
  6. Těstoviny uvařte v mírně osolené vodě doměkka.

TIP: Chcete si připravit ochucené těstoviny? Do těsta můžete zapracovat trochu rajčatového protlaku, bylinek nebo rozmixovaného špenátu. Při volbě tekuté přísady, jako je rajčatový protlak, může být třeba ubrat vejce nebo přidat trochu mouky, abyste dosáhli té správné konzistence těsta. Proto je dobré napoprvé vyzkoušet základní recept bez úprav, abyste měli o správné konzistenci těsta představu.