Samotné jméno Café Montaña jsem zaznamenala díky doporučení – a musím říct, že mě tahle česká značka z Hradce Králové mile překvapila. Balíček káv mi dorazil pečlivě zabalený, jednotlivé kávy proložené papírem, a hlavně – krásně voněl. Pustila jsem se do ochutnávání sady sedmi káv, které jsem připravovala různými způsoby – od espressa přes French press až po cold brew. A rovnou prozradím, že některé z nich mě opravdu nadchly.

Decaf Puro – bezkofeinová káva, která překvapí

Detailní pohled na balení Decaf Puro od Cafe Montaña – Cafe Montana recenze, bezkofeinová káva, u keré by člověk nepoznal, že je bezkofeinová. Výborná plná chuť zrnkové kávy

Decaf Puro bezkofeinová káva mě opravdu nadchla. Přestože je bez kofeinu, chutná plně a vyváženě – při blind testu bych nepoznala, že nejde o běžnou kávu. Cítila jsem jemné tóny oříšků, karamelu a mléčné čokolády, jak slibuje etiketa. Připravila jsem ji černou i s mlékem a pokaždé si udržela jemnou sametovou chuť. Ideální na odpoledne nebo večer – když nechci kofein, ale také se nechci ochudit o chuťový zážitek. Za mě káva bez kofeinu, kterou bych si koupila znovu.

Natur Decaf – pro milovníky ovocných káv

Natur Decaf – bezkofeinová káva od Cafe Montaña, v uzavíratelném obalu – Cafe Montana recenze, kyselý charakter, vhodná pro přípravu espressa.

Natur Decaf je jediná káva z balíčku, která mi moc nesedla. Připravovala jsem ji v kávovaru. Ač opět musím ocenit, že člověk nepozná, že se jedná o bezkofeinovou kávu a krásně voní, její chuť není můj šálek kávy. Určitě ji ale ocení ti, kterým živá acidita kávy vyhovuje. To potvrzují i recenze, kdy káva získala 4,5 hvězdičky od více jak 130 zákazníků.

Letní káva La Playa – osvěžení v každém doušku

Zrnková letní káva od Cafe Montaña v originálním obalu – Cafe Montana recenze, všestranná káva pro přípravu v kávovaru i ve French pressu.

Letní káva La Playa od Café Montaña mě překvapila svou všestranností. Zkoušela jsem ji jako espresso, z French pressu a také jako cold brew. Nejvíc mě nadchla jako ledová káva z kávovaru – kdy si uděláte espresso, přidáte led a mléko – měla sílu a zároveň byla příjemně osvěžující. Cold brew podle návodu z blogu Café Montaña bylo ale také skvělé – v této variantě jsem si dokonce kávu vychutnala jen s ledem bez mléka. Jde o skvělou sezonní kávu, která ale, myslím, obstojí i mimo léto.

Frenchído – filtrovaná káva s charakterem

Frenchido od Cafe Montaña – Cafe Montana recenze, filtrovaná káva ideální pro French press, s tóny fíků, ořechů a karamelu.

Frenchído ve French pressu ukazuje své přednosti. Chuť byla jemná, a přitom výrazná – opravdu jsem rozpoznala ořechy i fíky, které etiketa spolu s karamelem slibuje. Využila jsem návod na přípravu kávy ve French pressu, ale na poprvé jsem špatně odhadla hrubost mletí a káva byla slabší. Při druhém pokusu, když jsem kávu namlela o něco jemněji, byl výsledek takový, jak jsem si představovala, že by měl být. Káva plná chutě, syté barvy a vůně. Pokud máte rádi french press kávu, tahle vás nezklame.

Espresso směs 70:30 – ranní jistota

Espresso směs 70/30 Arabica a Robusta od Cafe Montaña v praktickém balení – Cafe Montana recenze, zrnková káva ideální na ranní espresso.

Espresso směs 70:30 od Café Montaña si bez váhání oblíbíte na ranní start. Poměr 70 % arabica a 30 % robusta je příjemný kompromis mezi plnou chutí a jemností. Káva je nádherně vyvážená – není ani hořká, ani kyselá. Chutnala mi jak z kávovaru (na fotce napravo), tak z French pressu (nalevo). Robustní složka dává sílu a tělo, arabica dodává jemnost a sladkost. Za mě ideální jako ranní káva. Když dojde, sáhnu po Fuerte Espresso.

Fuerte Espresso – skvělá nekyselá káva

Fuerte Espresso od Cafe Montaña v balení se zipem – Cafe Montana recenze, nejlepší káva do kávovaru, silná a vyvážená směs Arabiky a Robusty.

Fuerte Espresso je silná, ale stále vyvážená káva s výrazným tělem díky poměru 50:50 arabica/robusta. Má lehce sladký dozvuk – ideální pro milovníky silného ranního espressa. Tento mix uspokojí kávové nadšence. I já si pochutnala a oceňuji, že káva není kyselá.

BIO Espresso 80:20 – jemná nekyselá káva

Balení kávy Bio Espresso 80/20 od Cafe Montaña v ekologickém obalu se zipem – Cafe Montana recenze, zrnková bio káva s převahou Arabiky, vhodná pro espresso.

BIO Espresso 80:20 mě zaujala hlavně složením – 80 % arabica, 20 % robusta, navíc v bio kvalitě. Je bez kyselosti, plná chuti a přitom jemná. Perfektní pro ty, kteří chtějí jemnější espresso bez hořkého dozvuku a zároveň chtějí podpořit ekologicky šetrnou produkci. Hodí se pro každodenní použití. Káva mi také moc chutnala, voní po čokoládě a chutná po oříšcích. Je příjemně jemná.

Celkové zhodnocení Café Montaña

Líbí se mi, že na každé etiketě kávy z pražírny Café Montaña je přímo napsané, co můžeme v chuti kávy cítit, bavilo mě ochutnávat a snažit se jednotlivé chutě rozpoznat. Skvělý je i znovu uzavíratelný obal, který zrna chrání.

Oceňuji, že na e-shopu jenom neprodávají kávu ze své pražírny, ale poskytují i rady, jak si kávu správně připravit a vzdělávají nás, abychom si kávu mohli co nejvíce vychutnat. Netušila jsem, že třeba nesprávná příprava kávy může zavinit kyselost, a také jsem se ve svém okolí setkala s mýtem, že káva se má uchovávat v lednici, což na svém blogu také uvádějí na pravou míru. Mají i skvělý edukační newsletter.

Mimo to se netají původem kávy, způsobem pražení, ani tím, že káva je jejich velká vášeň. Café Montaña sídlí v Hradci Králové a stojí za ní dva bratři. Myslím, že kombinace všech těchto věcí je to, co tuto pražírnu dělá skvělou. Doporučuji všem, kteří chtějí víc než jen hrnek kávy.