Lyofilizované ovoce, jednoduše ovoce sušené mrazem, se stalo hitem. A není divu – hodí se na cesty, na svačinu nebo jen tak jako mlsání. Své místo si však našlo i jako ingredience do různých pokrmů. A tady jsou! Vyzkoušejte 4 recepty, ve kterých najde ovoce sušené mrazem své použití.

FlapJack tyčinky s lyofilizovanou švestkou na cesty

Flapjack tyčinky jsou oblíbenou pochoutkou, kterou lze konzumovat jako svačinu, sladkou pochoutku nebo energetický zdroj při sportovních aktivitách, jako jsou třeba túry.

domaci-musli-tycinky-lyofilizovane-ovoce-susene-mrazem-recept

Mám pro vás recept obsahující lyofilizovanou švestku a další výživné ingredience, které se skvěle doplňují. Tyhle flapjacky jsou skvělé a budou chutnat především těm, kteří mají rádi svěží sladko-kyselkavý nádech, který tyčinky díky sušené mochyni mají. Pokud to však není váš šálek, vyměňte mochyni za sladké datle.

Stačí všechny ingredience smíchat v míse a buď rukou vytvarovat, nebo použít přímo lis na výrobu domácích tyčinek, ve kterých jsem tyčinky rovnou pekla. Součástí lisu jsou i uzavíratelné pytlíky, do kterých si můžete domácí tyčinky na cesty zabalit.

Ingredience jde i obměňovat podle toho, co vám chutná. Kešu klidně vyměňte za vlašské ořechy, ovesné vločky třeba za jáhlové nebo žitné, vyberte lyofilizované ovoce podle vaší chuti: žádná kombinace není špatná. Jen se držte poměru surovin, aby vám flapjacky zůstaly pěkně pospolité a nerozpadaly se.

Recept na domácí dětské sušenky s mochyní sušenou mrazem

I děti rády mlsají a ovoce sušené mrazem se pro ně hodí jako svačinka na doma i na ven. Ale k ovoci to chce ještě něco. Třeba nějakou tu domácí sušenku. A proto pro vás máme recept z piškotového těsta, který se hodí pro výrobu těchto dětských domácích sušenek, ale dá se použít i jako těsto na citronový cake, jen bez škrobu. A tady jsou ingredience:

lemon-cake-ovovce-susene-mrazem-mochyne-recept

Nejdřív si vyšlehejte bílky, do nich postupně zašlehejte citronovou šťávu, žloutky, cukr. Poté metlou zamíchejte mouku a nadrobno nasekanou mochyni. Pečte cca 20 minut na 180 °C ve formě na cake nebo silikonových formičkách.

Lyofilizované jahody na palačinkách jako od babičky

Jestli je nějaké ovoce sušené mrazem opravdová dobrota, tak jsou to jahody. Krásně voní, jsou křehoučké, jemně křupavé a jsou snad ještě „jahodovější“ než čerstvé jahody.

Ale tady pozor, rozdíl v lyofilizovaných jahodách od různých značek je opravdu velký. Nechci žádné přímo hanit, ale raději vyzdvihnu ty z Grizly.cz, které chuťově i vůní mezi ostatními značkami opravdu vynikají.

Jediné, co mi trošku vadilo, že na dně pytlíku mi vždy zůstane malé množství nadrcených jahod. Ale už jsem to vyřešila. Jahodový prášek se dá použít jako ozdoba na tyhle vynikající palačinky. Co je na ně potřeba?

ovoce-susene-mrazem-pouziti
  • 400 ml mléka
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky

Nejlepší je těsto rozšlehat elektrickou metlou na šlehání. Divili byste se, ale opravdu hodně dělá i správná pánvička na palačinky – na této smažíme doma my. Pánev rozpalte, rozetřete na ní máslo. Nastavte ji zešikma a nalijte na ni těsto. To nechte ztéct až k okrajům, aby byla palačinka tenká.

Palačinku si naplňte podle svých chutí. Ta na fotce je plněná tvarohem, oslazená čekankovým sirupem, posypaná nadrcenými lískovými ořechy a zmíněným práškem z lyofilizovaných jahod.

TIP: Hubnete nebo hodně cvičíte a potřebujete zvýšit množství proteinu při zachování nízké hladiny sacharidů? Přečtěte si srovnání proteinových palačinek a zjistěte, které jsou ty nejlepší.

Snídaňová pohanková kaše

Jestli patříte mezi milovníky kaší, a zároveň jednoduchých a rychlých snídaňových receptů, mám pro vás skvělý tip. Nelze to ani nazývat receptem, ale je to rychlá zdravá snídaně a způsob, jak na použití ovoce sušeného mrazem.

recepty-lyofilizovane-ovoce

Stačí podle návodu připravit pohankovou kaši Nomina. Je super – jemná a chutná. Přidávám k ní lžíci arašídového másla a nadrcené lyofilizované jahody. Poté do ní míchám borůvky a maliny, také sušené mrazem.

Skvělá je také na podzim, kdy ji smíchám s rozmačkanou vařenou dýní a perníkovým kořením. Je to snídaně vhodná i pro malé děti. Máte nějaké doma? Pak jim určitě chcete dávat k jídlu jen to nejlepší. Ale co to je? Kde se naučit, jak se mají děti správně stravovat? Vznikla kniha Jíme zdravě s dětmi a my o ní napsali recenzi.

Chcete i další recepty? Mrkněte na tipy na recepty z ořechů.