Brusný kámen je praktickou pomůckou, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Všichni totiž doma máme kuchyňské nože a ty používáním jednoduše ztrácí svou ostrost. Krájení masa či zeleniny tupým nožem pak je přinejmenším otravné. Broušení pomocí brusných kamenů se však neomezuje pouze na nože, pomohou dostat do formy otupené nůžky, sekery nebo dnes již méně používané kosy a srpy. O jejich přínosu tak nemůže být pochyb. Pokud zatím přesto nějaký doma nemáte a nevíte, jak vybrat brusný kámen, tento článek je přesně pro vás.

Brusných kamenů je k dostání celá řada a i když se nejedná o nijak zvlášť složitý nástroj, musíte vybrat takový, který se bude nejvíce hodit pro vaše účely. Proto jsme pro vás připravili průvodce jeho výběrem. V případě, že se výběrem nechcete příliš zaobírat, hned v úvodu článku najdete naše tipy na nejlepší brusné kameny s jejich stručnou charakteristikou. V závěru článku na vás ještě čeká několik rad, jak brusnými kameny správně brousit nože.

Nejlepší brusné kameny

Nemusíte dlouze přemýšlet nad tím, jaké brusné kameny vybrat. Stačí se podívat na náš výběr brusných kamenů na broušení, ostření nebo leštění různých typů ostří.

Sada brousku Lansky-Universal

Nejlepší je mít všechny brousky pohromadě. 4 brousky s různou zrnitostí pro broušení ostří – od klasických nožů, přes ostří s výlomky až po ostří se zoubky. Pro nabroušení i úpravu vzhledu.

Brusn� k�men Lansky� Soft Arkansas Hone

Dostupný brusný kámen z arkansasu se zrnitostí 200–350 grit je dobrou volbou pro běžné broušení mírně opotřebovaných ostří bez poškození, případně nových nožů.

Brusn� k�men Lansky� Hard Arkansas Hone

Brusný kámen z tvrdého arkansasu se střední zrnitostí 450–650 grit umožňuje rychlé naostření nebo rychlou úpravu stavu a vzhledu rovného ostří nože.

Výběr brusného kamene

Nejdříve si ujasníme, co jsou brusné kameny vlastně zač. Jde o drobná zrna tvrdých materiálů (abrazivo), která jsou spojena pojivem. Druh materiálu a pojiva ovlivňuje hrubost a výdrž brusných kamenů a rychlost úběru při broušení.

Nyní se zaměříme na to, jak se zorientovat v nabídce brusných kamenů. Při výběru musíte brát v potaz tři základní kritéria – provedení, materiál a zrnitost.

Provedení brusných kamenů

Brusné kameny jsou dle jejich provedení vhodné pro různé účely. Řada z nich nachází praktické využití ve strojírenské výrobě, pro běžné použití v domácnosti, případně v domácí dílně je ovšem důležité znát pouze dva základní typy brusného kamene – jednozrnný a dvouzrnný.

Obě tyto provedení jsou určena pro klasické broušení či ostření. Liší se tím, že jednozrnný brusný kámen má v celém objemu a na všech stranách stejnou hrubost, zatímco ten dvouzrnný se v podstatě skládá ze dvou spojených jednozrnných kamenů. Na jedné straně bývá hrubší kámen pro základní broušení a na druhé strané jemný kámen pro jemné broušení, nebo ho využijete v případě, že potřebujete například nůž pouze naostřit.

Brusný materiál

Existují brusné kameny přírodní a syntetické. Přírodní kameny mají nižší výdrž a jejich nevýhodou je hlavně nerovnoměrnost zrn, což způsobuje, že jeho brusné vlastnosti nejsou po celé délce stálé a zbroušené ostří nemusí být vždy stejné. Jedná se například o arkansas, pískovec nebo břidlici. Jsou však k dostání za příznivé ceny a na běžné domácí použití jsou obvykle zcela dostačující, takže se jich není třeba obávat. Zvlášť arkansasové brusné kameny jsou velmi oblíbené a dostanete je v široké škále zrnitostí.

Syntetické brusné kameny z umělého korundu (oxid hlinitý) nebo karbidu křemíku přináší výhody v podobě delší životnosti a rovnoměrnosti zrna, takže s nimi při správně prováděném broušení vždy dosáhnete stejného, prvotřídního výsledku.

Kameny z umělého korundu jsou nabízeny ve velmi širokém rozsahu zrnitostí, takže si můžete vybrat kámen jak na hrubé broušení, tak i jemné finišování. Vzhledem k jejich nižší tvrdosti se hodí na broušení běžné oceli. Karbid křemíku je tvrdší, takže s ním můžete brousit i nerez nebo slinutý karbid.

jak-vybrat-brousek

Zrnitost brusného kamene

Zrnitost brusného kamene ovlivňuje to, k jakému účelu je vhodné ho použít. Značí se číselnou hodnotou vyjadřující největší počet ok síta na jeden palec, kterým brusivo při prosévání propadne. Čím vyšší je hodnota zrnitosti, o tím hustší síto se jedná a tím je brusivo jemnější. Z toho vyplývá, že se zvyšující se zrnitostí klesá hrubost brusného kamene a naopak.

Při konečném broušení nože kamenem s nižší zrnitostí, tedy vyšší hrubostí, dosáhnete takové čepele nože, se kterou se vám budou snadno krájet vláknité či měkké potraviny, jako je maso nebo zelenina. Naopak na velmi jemných kamenech s vysokou zrnitostí (nízkou hrubostí) nůž skvěle nabrousíte na krájení spíše tlakem než tahem. To se hodí například při sekání nebo na stahování kůže. Roli pak ve všech případech hraje kromě zrnitosti brusného kamene také úhel, pod kterým ostří brousíte.

Tabulka zrnitosti brusných kamenů podle účelu použití

V následující tabulce najdete přibližné rozdělení brusných kamenů dle zrnitosti s charakteristikou jejich vhodného využití.

Typ brusného kamene dle zrnitosti

Vhodné využití

Zrnitost

velmi hrubý

broušení poškozených čepelí

<100

hrubý

broušení nových nožů a větších nerovností ostří

100–250

středně hrubý

univerzální kámen pro běžné broušení

250–400

jemný

jemné broušení nožů, ostření

400–1200

velmi jemný

leštění pro dokonalé ostří

1200–8000

Jak brousit nože brusnými kameny

Před broušením ostří nože nejprve brusný kámen navlhčete vodou nebo olejem, aby se nezanášel ocelovým prachem. Při broušení pak pamatujte na dodržování správného úhlu sklonu mezi ostřím a kamenem, který je přibližně 15°, na nůž příliš netlačte a také si dávejte pozor, abyste ostřím nenarazili do hrany kamene.

Ještě připomeneme, že nůž, stejně jako kámen, musí být naprosto čistý. Především při broušení jemným kamenem by zbytky tuku broušení velmi znesnadňovaly. Až budete s ostřím spokojeni, otřete ho vlhkým hadříkem.

Samotné broušení probíhá tak, že ostřím přejíždíte po celé délce kamene, a to tím stylem, že při každém přejetí zbrousíte celou délku ostří. Toho dosáhnete tak, že ke kraji jedné strany kamene přiložíte začátek ostří (u rukojeti) a táhnete. Při tažení k druhému kraji kamene plynule přejíždíte na konec ostří (ke špičce nože). Poté nůž otočíte, abyste ostří brousili z opačné strany. Ostří opět táhnete přes celou délku brusného kamene a plynule přejíždíte ostřím tak, aby se zbrousilo celé. Tentokrát však začnete brousit od části ostří, kde jste při broušení první strany čepele skončili, tedy od špičky.

Pokud budete využívat dva či více kamenů o různé zrnitosti, nejdříve začněte s broušením na hrubém kameni a broušení zakončete s nejjemnějším kamenem s vysokou zrnitostí.

Broušení pomocí brusného kamene je sice složitější než brouskem na nože, ale pokud ovládnete správnou techniku broušení, dosáhnete skvělých výsledků a navíc můžete zachránit takové ostří čepele, které by se brouskem, ať mechanickým či elektrickým, již zbrousit nepodařilo.