Dopřejete si rádi panáka nějaké dobré pálenky? Pokud ano, možná vás už někdy napadlo, že byste si ji mohli vyrobit sami. A to i v případě, že třeba takovou slivovici nepijete zrovna každý den, ale jen příležitostně. Na trhu je dostupná řada domácích palíren, se kterými se můžete pustit do pálení lahodného ovocného destilátu. Volba základní suroviny je samozřejmě jen na vás, takže výsledkem nemusí být pouze „klasická“ slivovice. Rozhodnutí jistě ovlivní i to, jaké ovoce vám roste na zahradě. Jestliže s procesem pálení zatím nemáte zkušenosti, ale láká vás se do něj pustit, přečtěte si, jak vybrat destilační přístroj a z čeho se skládá. Jakmile ho budete mít doma, můžete začít přicházet na to, jak z něj dostat ten nejlepší destilát, jaký jste kdy pili.
Hlavní části a princip funkce destilačního přístroje
Ještě než se pustíte do výběru destilačního přístroje, hodí se vědět, z čeho se vlastně skládají a jak fungují.
Kotel
Kotel je nádoba, ve které probíhá kvašení ovoce. Na výrobu destilátu můžete použít švestky, hrušky, meruňky, třešně, jablka nebo angrešt. Ovocný kvas se z kotle díky ohřevu odpařuje.
Víko kotle
Víko kotle (nazývané také jako deflegmátor, cylindr nebo klobouk) se nasazuje a napevno přichycuje na vrchní část kotle. Mezi kotel a víko se umisťuje těsnění, aby nedocházelo k úniku par z kotle a rovněž aby nevytekl jeho obsah při příliš silném varu. Součástí víka bývá teploměr.
Topeniště
Topeniště je prostor pod kotlem, kam se buď umisťuje plynový hořák, přikládá dřevo, nebo se v tomto místě nachází vestavěné topné zařízení. K ohřevu je tedy možné v závislosti na typu destilačního přístroje využívat plynná paliva (třeba zemní plyn či propan), tuhá paliva nebo elektrickou energii. Topeniště chybí u zařízení, které jsou přizpůsobeny pro ohřev na varné desce.
Parovodní potrubí
Parovodní potrubí slouží k odvodu lihových par z kotle do chladiče. U části par dojde v parovodním potrubí ke kondenzaci a v kapalném skupenství se vrací zpět do kotle.
Chladič
Chladič je nádrž, ve které dochází ke kondenzaci par, jež projdou potrubím z kotle. Jako chladicí médium v něm se obvykle využívá voda. Chladič se významně podílí na výsledné chuti destilátu a právě z chladiče na konci procesu vytéká hotový produkt, který stačí jen nalít do lahví.
Kritéria výběru destilačního přístroje
Objem kotle
Mezi základní parametry destilačních zařízení jednoznačně patří objem kotle na kvas, od kterého se pochopitelně odvíjí, kolik destilátu dokážete připravit v jedné várce. Běžné domácí destilační přístroje často mají objem od 20 do 35 litrů, některé mini destilační přístroje však mohou mít i třeba jen 5litrový nebo 10litrový kotel.
Nadšenci při domácím pálení ocení větší zařízení s objemem v rozsahu 40–100 litrů. Palírny s objemem nad 100 litrů už jsou určeny pro výrobu velkého množství destilátu. Pro ty, kdo plánují vyrábět pálenku opravdu ve velkém, jsou připraveny profesionální destilační soustavy s kotlem o objemu několika stovek litrů.
Materiál kotle
Na výrobu kotlů destilačních přístrojů se používá buď měď, nebo ocel.
- Měď – Měděné destilační přístroje umožňují dosáhnout té nejlepší chuti destilátu. Staré pravidlo říká, že čím více se lihovina dostane do kontaktu s mědí, tím je destilát chuťově bohatší.
- Nerezová ocel – Destilační přístroje z nerezové oceli jsou oproti těm měděným odolnější a vynikají velmi dlouhou životností při minimální údržbě.
TIP: Při výrobě domácí pálenky se vám bude hodit alkoholmetr, díky kterému přesně zjistíte „sílu“ vámi vyrobeného destilátu.
Jednoplášťový, nebo dvouplášťový kotel?
Pří výběru narazíte na destilační přístroje s jednoplášťovým a dvouplášťovým kotlem. Dvouplášťové destilační přístroje se kvůli vyšší ceně používají méně, ovšem dosáhnete s nimi lepšího průběhu destilace, protože k ohřevu kvasu dochází přes vodní či olejovou lázeň v prostoru mezi dvěma plášti. Velkou výhodou je navíc skutečnost, že nedochází k připalování obsahu kotle, a tak není třeba používat míchací zařízení.
Míchací zařízení
U jednoplášťových kotlů je tedy na rozdíl od těch dvouplášťových pro optimální proces pálení třeba zajistit, aby se v nich kvas nepřipaloval. Z toho důvodu mohou být vybaveny míchacím zařízením – ručním míchadlem, případně elektrickým míchadlem u profesionálních modelů. Kotle s vestavěným míchadlem se hodí jak pro první, tak i druhé pálení a mimo zabraňování připalování kvasu také přispívají k jeho rovnoměrnému prohřívání a urychlení destilačního procesu.
Alternativou k míchadlu je mřížka umístěná na dně kotle, jež zamezuje přímému kontaktu pevných částí kvasu se dnem kotle. Jejím úkolem je rovněž zamezování připalování kvasu, ale nejde o tak spolehlivý způsob, a proto se hodí spíše na druhé pálení, tzv. přepal.
Způsob ohřevu
Domácí palírny mohou být určeny pro různé způsoby ohřevu. Na vás je zvolit ten, který vám bude nejvíce vyhovovat. Pro ohřev obsahu kotle se nejčastěji využívá plynový hořák nebo vestavěný elektrický ohřev. V některých destilačních přístrojích pak může být zdrojem tepla dřevo a dále existují domácí palírny, které lze postavit na různé druhy varných desek v kuchyni.
Plynový a elektrický destilační přístroj jsou nejoblíbenější díky jejich jednoduchému provozu, když umožňují snadnou a přesnou regulaci teploty. Také s nimi nemusíte brát ohled na místo v kuchyni jako u modelů na varnou desku.
INFO: Destilační přístroje se nepoužívají pouze pro pálení ovocných destilátů, ale také esenciálních olejů z bylinek, jako je levandule nebo máta. Dokonce se pro tento účel vyrábí speciální destilační přístroje na bylinky. Velikostně mohou být srovnatelné s domácími palírnami, ale narazit můžete i na malá zařízení s objemem už od jednoho litru.
Cena
Cena destilačních přístrojů se samozřejmě liší u různých výrobců a modelů, alespoň pro představu si však můžeme uvést orientační ceny domácích palíren v závislosti na jejich objemu. U menších destilačních přístrojů s objemem zhruba 30 litrů se cena pohybuje někde kolem 15 tisíc Kč, což lze považovat za rozumnou částku, kterou je řada milovníků destilátů za možnost věnovat se domácímu pálení ochotna zaplatit.
Takové 60–100litrové přístroje stojí přibližně 30–50 tisíc Kč a ty největší destilační soustavy s kotlem o objemu několika set litrů, které jsou určené především pro profesionální výrobu pálenek ve velkém množství, pak mohou stát i přes 150 tisíc Kč.
A co s hotovými destiláty? Vyzkoušejte jednoduché míchané drinky.