Obsahem následujícího článku jsou původní česká jídla a krajové speciality. Chceme vám představit typické regionální pokrmy a budeme se snažit najít ty méně obvyklé. Na konci článku naleznete tipy na kuchařky nové, starší a také ty co jim už sotva drží listy pohromadě, ale jsou v nich opravdové poklady.

Víte, co jsou Mišpule, Toč nebo Pumprnikl? Jedl někdo z vás kvíčalu? Chcete se dozvědět, kam si dojet pro nějaké ty původní dobroty? Nevíte, co se sekanou, která zbyla po obědě a chcete něco jiného než studenou s chlebem? Pojďme se podívat společně na toto chutné téma.

Každý region má své recepty, které jsou pro něj typické a výjimečné. Některé zvyky se v průběhu let lehce pozměnily a některé se dochovaly v téměř stejné podobě, jakou měli před mnoha lety.

Původní česká jídla

Česká kuchyně je velmi stará, s řadou tradičních pokrmů, mnohé z nich se již tolik nevaří a jiné známe velmi dobře, ale pod jiným názvem. Původní česká kuchyně pracuje s mnoha postupy, jako je protahování masa slaninou nebo klínkování.

Mezi typická masová jídla patří roštěnky, a to v mnoha různých úpravách; dušené na hořčici či sardeli, se zeleninou, na smetaně nebo upravené jako závitky.

V oblibě byla konzumace kvíčal a sluk v pečené formě. K pokrmům se přidávala dnes již trochu zapomenutá lovecká omáčka.

Sekanou dnes známe spíše z mleté svaloviny, dříve se však na přípravu používala plíce a srdce nebo telecí kořínek. Zpracovával se i případný nadbytek pokrmu, z pečeně se dal připravit pokrm Hašé přidáním citronové kůry a žloutků, vše se podávalo na teplých topinkách.

Krajové speciality české kuchyně

Tradiční české zvyky se odvíjejí od lidové tradice a obyčejů. Významně se spojovaly s venkovským prostředím, se životem řemeslníků v menších městech. Na speciality mělo vliv, jak je kraj chudý či bohatý a co se regionálně pěstuje.

  • Poděbradský region byl typický výrobou piva, Poděbradskými lázeňskými oplatky (na ty vás níže pozveme), Kutnohorským medem a medovinou, a především výrobou Kosteleckých uzenin a Sedlčanským hermelínem.
  • Beskydy se pyšní svým nezapomenutelným frgálem, kynutým nízkým koláčem, který se zdobí jakoukoliv náplní do nádherných mozaikových vzorců. Dále si můžete pochutnat na Chodském máslovém koláči.
  • Východní Čechy jsou známé perníkem. Bledý perník se podával pouze s medem, červený pak s řepným sirobem a medem, černý pak jen se sirobem. Na poutích se prodával perník ve tvaru písmen, který kupovali rodiče dětem.
  • Jižní Čechy disponují mnoha rybníky, pokrmy jako kapří hranolky jsou tu známe již velice dlouho.
  • Severní Čechy mají v oblibě krkonošské kyselo, a to v mnoha různých podobách.
  • Západní Čechy jsou typické podáváním masa, různých druhů knedlíků nebo jablečného štrůdlu, do západních Čech se promítá hodně Šumavských specialit.

INFO: S českou kuchyní byly vždy nepochybně spjaty i ryby. Ať už se chystáte povečeřet pstruha, uvařit kapra o Vánocích, nebo ugrilovat makrelu, poradíme, jaké víno k rybě vybrat.

pardubicky-pernik

Typické jídlo pro Středočeský kraj

Typické regionální produkty se často odvíjely od dostupných místních surovin. Polabský region disponoval vždy dostatkem mouky, a proto je pro něj typický žitný chléb, z pšeničné mouky pak sladké pečivo jako například buchty, koláče, knedlíky s třešněmi či švestkami polité máslem nazývány též „blbouni“.

Mezi pokrmy typické pro tento kraj neodmyslitelně patří takzvané „řepánky“, malé oválné buchtičky z kynutého těsta, naplněné cukrovou řepou. Typickými polévkami pro Středočeský kraj byl kaldoun, oukrop a hovězí vývar s nočky. Základní ingrediencí tohoto pokrmu byl chléb, brambory, žloutky, česnek a majoránka. Kaldoun se připravoval z husích nebo kachních drštěk a vnitřností. Oukrop byl považovaný za nejchudší, ale zároveň i za nejzdravější polévku. Mezi hlavní jídla se řadí Poděbradské ptáčky. Jde o šišky z mletého masa dvojího druhu, vepřového a telecího, ochuceného vejcem a kořením.

TIP: Pro Středočeský kraj jsou také typické Poděbradské oplatky z Poděbrad. Zakoupit je můžete například v malém obchůdku na náměstí. Objednávat můžete po jednotlivých kusech, a to v mnoha příchutích jako například máta, cappuccino nebo karamel. Sníst si je následně můžete u Labe na lavičce.

Typické jídlo pro Královéhradecký kraj

Královéhradecký kucmoch z brambor, hrubé mouky, másla, cukru, máku, nebo někdo zvolí dokonce hrachovku jako posyp. Skladba surovin napovídá, že jde tedy o postní jídlo, lidové, bezmasé. Jistě tento pokrm znáte z dětství pod názvem škubánky.

Je libo řízek? Pak typickým regionálním pokrmem jsou Vamberecké řízky, očištěná vepřová kýta obalená ve dvou různých těstíčkách. První je ze špenátu s vejcem, druhé z vína, kečupu, sýra a koření. Z řízků obecně se stal gastronomický hit, který se zabydlel v celé střední Evropě. Připravují se snad ze všech druhů masa, obalované strouhankou nebo v těstíčkách. Staré pražské putyky a hospody se odedávna pyšní nabídkou různých řízků, tento pokrm k nám přišel již v době Rakouska-Uherska.

TIP: V Podkrkonoší na náměstí v Miletíně můžete ochutnat v místní cukrárně miletické modlitbičky. Jde o regionální, typický a velmi starý recept. Perníčky obdélníkového tvaru, slepené cukrovou polevou, která je i na povrchu perníčku a v ní zasazená mandle. V cukrárně nabízí zároveň několik dalších obměn perníčků a jistě si tam každý vybere tu svou.

Co si představit pro typickou regionální potravinou Mišpule, Toč nebo Pumprnikl?

Mišpule obecná je rostlina, která má jedlé plody. Používá se k pečení sladkých koláčů.
Toč z Máslojed je pokrm ze strouhaných brambor, hrubé mouky a kmínu, s kysaným zelím jako přílohou.
Tradicí Hradecka k čaji je Pumprnikl, koláč, který je ochucen zázvorem, skořicí a zdobený čokoládovou polevou a posypem z mandlí.

mispule

Typické jídlo pro Ústecký kraj

Město Děčín má svou specialitu, která zde historicky provoňovala každý byt a dům. Děčínský neboli Podmokelský kecaný koláč. Máte chuť na něco slaného? Co třeba paprikové zelí. Zelí nakrájené na nudličky, podušené, zasypané paprikou a k tomu jako příloha fleky. Severočeši milují odedávna houby a připravují řízek z hlívy ústřičné. 

Kde čerpat recepty a inspirace pro česká jídla a regionální pokrmy?

Můžete se v běžném knihkupectví podívat na aktuální nabídku. Jsou zde knihy nové nebo ty, co již opakovaně vychází i několik desítek let. V současné době lze vybírat například z těchto titulů:

  • Krkonošská kuchařka aneb Hory dávají chléb
  • Pražská rodinná kuchařka, což je klasika, která vychází již poněkolikáté. Jedno z prvních vydání je z roku 1973.
  • Putování s vařečkou po Čechách, Moravě a Slezsku.
  • Regionální kuchařka aneb všechny chutě Čech, Moravy a Slezska.

Antikvariáty nabízí mnoho kuchařek z let osmdesátých:

  • 100 a 1 krajových jídel z roku 1985, malá knížka plná zajímavých receptů s uvedenou oblastí původu.

A když si dáte tu práci a budete hledat na portálech s prodejem starých knih, tak naleznete opravdové poklady. Knihy, kterým stránky pohromadě drží silou vůle a v nich plno fantastických starých receptů, rad na správné stolování, vhodné sestavy pokrmů, tipy pro hospodyňky na spoustu domácích prací, jak správně stolovat a možná i pár poznámek od některého z původních majitelů. 

  • Patří mezi ně například Velká kuchařka od Viléma Vrabce.

Ve starých kuchařkách můžete najít vysvětlivky a doplňky kuchařské terminologie, hodnotu zvýšení hmotnosti potravin navařením nebo jakou dobu potřebujete na úpravu masa.

  • Skvělým pomocníkem byla Zlatá kniha pro praktickou hospodyňku nebo Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů.

Víno a vinné sklípky u nás mají také dlouhou tradici a těší se velké oblibě. Párování jídla s vínem se tak stalo oblibou milovníků vína. Zjistěte i vy, jak na správné snoubení vín a sýrů.