Máte rádi počítačové hry a zároveň se často přesouváte z místa na místo? Herní počítač pro vás tudíž není ideální volba, a tak koukáte po alternativě v podobě notebooku? Pak jste tu správně. V tomto článku vám totiž poradíme, jak jej vybrat a jaké jsou nejlepší herní notebooky do 25 000 tak, aby splňovaly všechny vaše představy, a navíc vám doporučíme některé konkrétní výkonné a oblíbené stroje.

Do 25 tisíc Kč dnes lehce seženete výkonný herní notebook, který obstojně zvládne rozjet nejnovější hry a jeho přenášení nebude žádný náročný fyzický úkon. Naštěstí máme v dnešní době široký výběr takových strojů, ze kterého se laikovi lehce zatočí hlava. Každý model totiž vypadá jinak, má jiné vnitřnosti a liší se i různými speciálními funkcemi.

nejlepsi-herni-notebooky-do-25-000
L

Vysoce výkonný procesor Intel Core i7 10750H

L

Výkonná grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti 4GB

L

16 GB RAM, 1TB SSD

L

Podsvícená klávesnice, stylový design

K

Použité komponenty nejsou nejnovější generace

K

250 nitů může být při hraní na přímém slunci málo

Nejlepsi-herni-notebooky-do-25000
L

Výkonný procesor Intel Core i5 10300H

L

Vysoce výkonná grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 4GB

L

144Hz Full HD displej

L

Velký výběr slotů (2x USB 3.0, USB 2.0, USB-C, HDMI, Jack, Ethernet,..)

L

Podsvícená klávesnice, stylový design

K

Použité komponenty nejsou nejnovější generace

K

250 nitů může být při hraní na přímém slunci málo

K

512 GB místa může být pro někoho málo

nejlepsi-herni-notebooky-do-25-000
L

Výkonný procesor Intel Core i5 11300H

L

Výkonná grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB

L

Velký 17,3“ 144Hz Full HD displej

L

1TB SSD

L

Podsvícená klávesnice, stylový design

K

Vzhledem k velikosti displeje je notebook poměrně těžký (2,7 kg)

K

Pouze 8 GB operační paměti může při náročnějších úkonech pokulhávat

Jestli jste se rozhodli pro koupi nového herního notebooku, ale vlastně moc nevíte, podle čeho se takový notebook vybírá, nevěšte hlavu. V následujících řádcích vám totiž poradíme, čím se při výběru herního notebooku řídit. Podrobně si popíšeme, jak rozeznat různé komponenty, prozradíme, co je v herním notebooku tím nejdůležitějším a poradíme, na co si dát pozor.

Podle čeho vybírat herní notebook

Grafická karta (GPU)

U jakéhokoliv herního stroje je alfou a omegou jeho grafická karta. Ta víceméně rozhoduje o tom, jak svižně a v jakém rozlišení si své oblíbené tituly budete moci zahrát. Samozřejmě záleží i na ostatních komponentech jako procesoru či operační paměti, ale grafická karta by měla být při výběru herního notebooku prioritou.

Nejznámějším výrobcem grafických čipů pro herní notebooky je společnost NVIDIA. Jestliže to myslíte s hraním na svém notebooku opravdu vážně, měl by být váš nový miláček vybavený alespoň čipem GTX 1650. Ten je schopný na nějaké nízké/střední detaily rozjet většinu nových her. Do horní hranice 25 tisíc korun ale najdete i notebooky s výkonnějšími kartami jako např. GTX 1660 nebo RTX 2660. Ty už by neměly mít problém s plynulým rozběhnutím téměř jakékoliv současné hry ve Full HD.

Jak se vyznat v grafických kartách

Herní grafické karty NVIDIA mají označení GTX nebo RTX + číslo. První jedna, nebo dvě číslice tohoto čísla označují generaci (př. Karta GTX 1060 je starší, a tudíž i méně výkonná, než GTX 1660 Ti nebo RTX 2060). Poslední dvoučíslí pak označuje výkonnostní řadu z určité generace (př. RTX 2060 je méně výkonná než RTX 2070). Dále mohou mít některé karty označení „Ti“, které znamená, že se jedná o vylepšenou verzi tohoto čipu (př. GTX 1650 je méně výkonná než 1650 Ti). Některé karty ze starších generací ale mohou být výkonnější než jiné z generace nové (př. RTX 2060 je výkonnější než RTX 3050). Vzhledem k ceně a podpoře různých ovladačů i jiných funkcí se však doporučuje kupovat spíše laptopy s novějšími modely grafických karet.

TIP: Jestli se rozhodujete mezi dvěma různými modely grafických karet, nebo procesorů, a nejste si jistí, který z nich je lepší, můžete se podívat na tzv. benchmarky na YouTube. Do vyhledávání stačí zadat „benchmark + název modelu grafické karty nebo procesoru“ a naleznete mnoho testů určitých komponentů v různých hrách nebo jiných náročných proceseceh. Použít můžete také porovnávací servery jako GPU UserBenchmark (pro grafické karty) nebo CPU UserBenchmark (pro procesory), kde stačí zadat modely, které chcete porovnat a dostanete detailní přehled, v čem je ten či onen kus lepší, nebo naopak horší.

graficka-karta-herni-notebook

Procesor (CPU)

Ruku v ruce s výběrem grafické karty jde ale i správný výběr procesoru. To je totiž takové srdce každého počítače. Jak stolního, tak přenosného. Jak pracovního, tak herního. Procesor se stará o celkový chod systému, takže i když budete mít tu nejlepší grafickou kartu, tak pokud budete mít zároveň starý a špatný procesor, zahrajete si leda tak Tetris.

Největšími světovými výrobci počítačových procesorů jsou společnosti Intel a AMD. Nejzákladnější notebooky pro hraní současných titulů by měly mít alespoň procesor Core i5 10300H v případě Intelu nebo Ryzen 5 4600H v případě AMD. Jestli však chcete hrát hry s co největší plynulostí, nebo byste dokonce svůj počítač občas rádi využívali i k nějaké produktivní práci, jako je například stříhání videí, měli byste zvážit koupi laptopu s výkonnějším procesorem jako například Core i7 10750H či Ryzen 7 4800H.

Info: S označováním procesorů je to podobně jako u grafických karet. První jedna nebo dvě číslice modelového čísla označují generaci procesoru (př. Ryzen 5 4600H nebo Core i5 10300H), přičemž opět platí, že čím vyšší číslo, tím novější generace a logicky i výkonnější čip. Poslední trojčíslí pak označuje výkonnostní třídu modelu v dané generaci (př. Ryzen 7 4800H nebo Core i7 10750H). I zde platí, že čím vyšší číslo, tím výkonnější čip. S výkonnostní třídou se pak pojí í číslo za modelovým názvem (př. procesory Ryzen 5 či Core i5 jsou výkonnější než Ryzen 3 nebo Core i3).

Operační paměť (RAM)

Třetici komponentů, které se podílejí nejvýrazněji na výkonu počítače, uzavírá operační paměť neboli zkráceně RAM. Jde o paměť, která uchovává právě zpracovaná data. Její velikost se udává v GB a prozrazuje nám, kolik různých a jak složitých procesů může na počítači najednou běžet. Čím více RAM, tím rychlejší a plynulejší bude práce na počítači s více otevřenými programy nebo záložkami v prohlížeči.

Jako minimální hranice velikosti RAM potřebná k hraní her se obecně udává 8 GB. V současné době, s tím jak vznikají náročnější a náročnější hry, se však častěji doporučuje pořizovat si alespoň 12 nebo 16 GB operační paměti. Jednoduše tak platí, že čím náročnější hry a úkony chcete na svém notebooku provozovat, tím více operační paměti byste měli mít.

Váha a rozměry

Když už máte pořádný výkon, je čas se trochu zaměřit i na fyzické předpoklady svého nového přenosného monstra. Právě výkonné vnitřnosti stroje jsou totiž většinou vykompenzovány většími rozměry a vyšší hmotností, než jakými disponují jiné méně výkonné, avšak stejně drahé, laptopy.

Většina herních notebooků v ceně do 25 tisíc korun váží okolo 2–3 kg, což není ideální ke každodennímu přenášení z místa na místo, ale zároveň to není nic strašného, pokud svůj počítač potřebuje přemístit akorát čas od času. Samozřejmě si však můžete vybrat lehčí kus, který ale bude vykompenzovaný vyšší cenou nebo slabším výkonem. Výběr je jen na vás. V dnešní době však už ale existují i špičkové herní notebooky, které váží a měří stejně jako levnější extra lehké ultrabooky.

Sloty

Větší herní notebooky však většinou mají výhodu alespoň v tom, že se do nich vejde více slotů k připojení různého externího vybavení. Některé lehké a úzké laptopy totiž nabízejí třeba jen jeden či dva USB/USB-C porty, což často nemusí dostačovat, a je potřeba dokupovat různé další rozpojovací huby. Zejména u hraní je pak potřeba, abyste si mohli do počítače připojit myš, sluchátka, popřípadě i externí monitor a klávesnici. Níže proto přikládáme přehled slotů, které byste na svém notebooku dost možná užili. Přehled dostupných slotů najdete vždy v popisu daného modelu.

  • USB: Alespoň jeden klasický USB 2.0 nebo 3.0 slot dnes obsahuje téměř každý model. K hraní her jich ale dost možná budete potřebovat více. Zkuste si proto spočítat, kolik různých USB zařízení (např. myš, klávesnice, nabíječka mobilu) budete chtít mít připojeno najednou a hledejte takový model, který bude nabízet dostatek takových slotů.
  • USB-C: Jde o novou technologii s velmi vysokou rychlostí k přenosu. USB-C mohou podporovat některé nabíječky na mobily či jakékoliv jiné příslušenství, které se dříve připojovalo pomocí klasického USB. Nějaké modely dokonce využívají USB-C k samotnému nabíjení notebooku.
  • 3,5 mm jack: Jack se používá k přenosu zvuku. Nejčastěji se do něj tedy připojují sluchátka, mikrofony či jiná audiotechnika.
  • HDMI: K přenosu obrazu (i se zvukem) se pak používá HDMI. Tento slot budete potřebovat, pokud byste chtěli promítnout dění na svém notebooku do televize či jiného monitoru.
  • CD/DVD mechanika: Popularita CD a DVD je kvůli novým skladnějším a objektivně lepším technologiím dost na ústupu. Přesto můžete mít dost možná nějaká videa, hry či jiné soubory uložené na některém z těchto formátů. Abyste si je mohli v klidu na svém stroji přehrát, budete potřebovat mechaniku. Ta však dnes není, právě kvůli výše zmíněnému důvodu, samozřejmostí. Jestli ji tedy ve svém novém laptopu vyžadujete, dobře se o její přítomnosti přesvědčte. V případě potřeby však lze dokoupit i mechaniku externí.
  • Čtečka paměťových karet: Čím míň laptopů má dnes CD nebo DVD mechaniku, tím víc jich je vybaveno čtečkou paměťových karet. Ty slouží kupříkladu k rychlému zobrazení galerie z vašeho fotoaparátu.
  • Ethernet: A jestli už víte, že nebudete mít přístup k Wi-Fi, ale budete se k internetu muset připojovat pomocí kabelu, pak budete potřebovat slot na síťový kabel neboli ethernet.
sloty

Displej

Abyste si ale veškeré herní zážitky na novém stroji užili, budete je muset vidět v pořádné kvalitě. O tu se postará právě displej notebooku. U toho se můžete zaměřit na několik věcí. Níže si představíme 4 nejhlavnější.

  • Úhlopříčka: Ta udává velikost obrazovky a uvádí se v palcích (″), přičemž jeden palec se rovná 2,54 cm. Herní notebooky mají většinou displeje o úhlopříčce 15,6″ nebo 17,3″. Některé modely však nabízejí i menší 13“ Je jen na vás, jakou velikost zvolíte. Musíte ale počítat s tím, že čím větší displej budete mít, tím bude notebook těžší.
  • Rozlišení: Dalším důležitým ukazatelem kvality obrazovky je její rozlišení. Dnes už by všechny novější notebooky měly mít alespoň Full HD displeje (1920 × 1080 pixelů). Pokud ale chcete sledovat filmy nebo hrát hry v opravdu vysoké kvalitě, můžete se podívat po strojích s WQHD či UHD 4K rozlišením. U těch je však potřeba počítat s vyšší pořizovací cenou.
  • Obnovovací frekvence: Zejména při hraní her je pak důležitá i obnovovací frekvence displeje. Ta má vliv na to, jak rychle dokáže displej měnit jednotlivé snímky a tím zajistit plynulý chod obrazu (čím vyšší, tím lepší). Základní obrazovky nabízejí většinou pouze 60 Hz, lepší herní stroje by ale měly mít alespoň 120 nebo 144 Hz.
  • Jas: Pokud budete někdy svůj laptop používat i venku na sluníčku, je potřeba, aby se vám obraz neodrážel a vy jste na něj dobře viděli. O to se postará vysoký jas. Udává se v nitech a čím vyšší jeho hodnota je, tím více může vaše obrazovka zářit. Pro běžné užívání postačí 250nitový displej, při práci pod širým nebem ale určitě užijete lepší 400, nebo i 1000nitové obrazovky.
  • Barevnost: Nakonec se o svém budoucím stroji můžete dozvědět to, kolik barev je jeho obrazovka schopná zobrazit. To se udává v procentech na různých barevných škálách, nejčastěji třeba sRGB či DCI-P3. Čím vyšší tato hodnota je, tím více různých barev dokáže váš displej zobrazit. Pro běžné účely postačí hodnota okolo 70-80 %. Pokud ale budete na svém laptopu pracovat s grafikou, měli byste chtít co nejvyšší barevnost, třeba i 100 %. Jinak se totiž může stát, že některé barvy neuvidíte správně.

Speciální a další funkce

Představili jsme vám ty nejdůležitější kritéria, která byste měli při výběru svého nového herního notebooku zvážit. Rozhodovat se dá však podle spousty a spousty dalších věcí. Úplně všem se zde věnovat nemůžeme, ale v krátkosti si ještě některé další funkce, kterými dnes může mobilní počítač disponovat.

  • Podsvícená klávesnice: Podsvícení klávesnice vypadá stylově a zároveň může být praktické. Pokud budete například notebook používat při menším světle, uvidíte lépe na klávesy.
  • Čtečka otisku prstů: Pokud chcete mít co nejlepší zabezpečení a nejrychlejší přístup do svého počítače, určitě se přesvědčte o přítomnosti čtečky otisku prstů.
  • Webkamera a mikrofon: Tyto dvě šikovné věcičky užijete třeba při videokonferencích. Většina notebooků jimi vybavená je, často se však liší jejich kvalita. Ověřit si tak můžete třeba rozlišení webkamery v popisu produktu nebo si na internetu najít přímo její test na konkrétním modelu počítače.
  • Pevný disk: Nějaký pevný disk sice musí mít každý laptop, záleží však na jeho kapacitě a rychlosti. SSD disky jsou mnohem rychlejší než HDD disky, takže pokud máte na výběr, určitě si jej vyberte. Velikost úložiště se pak udává v GB či TB (=1000 GB). Vyberte si notebook s takovým prostorem, který vyhovuje vašemu individuálnímu přístupu.
  • Operační systém: Pokud si nebudete pořizovat laptop od společnosti Apple (což na hraní vřele nedoporučujeme), bude dnes většina počítačů vybavena operačním systémem Windows. Doporučujeme se koukat po modelech s aktuálně nejnovější verzí Windows 10, abyste měli plnou podporu od společnosti Microsoft, jež systém vyrábí.

Značka

No a nakonec, když už víte dopodrobna, jak vybrat nejlepší herní notebook podle parametrů, můžete se rozhodnout i dle osobních preferencí k té či oné značce. Na trhu je dnes velká spousta výrobců herních notebooků, takže se nemusíte bát, že byste byli závislí jen na jednom. Mezi nejznámější patří například MSI, HP, ASUS, Acer, Lenovo či Dell. Výběr je jen a jen na vás. No a pokud zatím zkušenosti s žádnou z těchto značek nemáte, můžete se podívat na různé uživatelské recenze na internetu a poskládat si vlastní obrázek.

Baví vás autozávody? Pořádný racing? Pak se vám k hernímu notebooku může hodit i herní volant s pedály. Zjistěte, jaké jsou ty nejlepší volanty k PC.

Není notebook na hraní her to, co zrovna hledáte? Poradíme i jak na výběr notebooku pro práci, tabletu pro zábavu či vhodného modelu pro děti a studenty