Korejský street food si získává čím dál větší popularitu – a není divu. Pálivá omáčka, žvýkavé rýžové válečky a hluboká umami chuť tvoří kombinaci, která zahřeje i potěší. Tteokbokki (čtěte „tokpoki“) je ikonické jídlo, které se v Koreji jí doslova na každém rohu. A dobrou zprávou je, že ho zvládnete připravit i doma – z téměř všech autentických surovin, které už dnes snadno seženete i v Česku.
Recept na tteokbokki (1 porce)
Ingredience:
- 100 g rýžových válečků (tteok)
- 150 ml dashi vývaru
- 1 lžíce gochujang (korejská chilli pasta)
- ½ lžíce sójové omáčky Kikkoman
- 1 lžíce cukru (třtinový nebo bílý)
- 1 stroužek česneku (nasekaný nebo prolisovaný)
- ¼ mrkve nebo trochu zelí (nakrájené na nudličky)
- ½ jarní cibulky (nakrájené na šikmé kousky)
- pár kapek sezamového oleje (na dochucení)
- špetka sezamových semínek (bílé i černé)
- volitelně: 1 vařené vejce (tradičně natvrdo)
- volitelně: špetka gochugaru (korejské chilli vločky)
Postup:
- V menším hrnci přiveďte vývar k varu.
- Přidejte gochujang, sójovou omáčku, cukr a česnek. Dobře promíchejte, aby se pasta rozpustila.
- Vložte rýžové válečky
- Přidejte zeleninu a vařte na středním plamenu asi 8–10 minut, dokud válečky nezměknou a omáčka nezhoustne. Občas promíchejte, aby se nepřichytily.
- Přemístěte do talíře, přidejte jarní cibulku a pár kapek sezamového oleje.
- Servírujte horké, posypané sezamovými semínky. Na vrch můžete přidat na tvrdo uvařené vejce.
Jakou mám zkušenost s přípravou?
Téměř všechny suroviny pocházely z e-shopu s autentickými asijskými potravinami Sambalshop.cz – tedy žádné náhražky, ale skutečné ingredience, které se běžně používají v korejských domácnostech.
Jen sójová omáčka byla japonská značka Kikkoman, která se však chuťově velmi blíží korejskému typu „ganjang“, a proto se v domácích receptech často používá jako vhodná alternativa.
Rýžové válečky se vařily překvapivě rychle a měly příjemně měkkou, ale stále žvýkavou texturu.
Gochujang je srdce celého receptu – hustá fermentovaná chilli pasta, která jídlu dodává pálivost, hloubku a umami. A opravdu pálí! Výsledné tteokbokki měly výraznou pikantní chuť, kterou bych doporučila spíš těm, kdo pálivá jídla vyhledávají. Pokud si na chilli teprve zvykáte, uberte množství pasty nebo vynechte gochugaru (chilli vločky).
Při vaření voněla celá kuchyně po Asii – směs sladkého, pikantního a lehce kouřového aroma je přesně to, co dělá korejskou kuchyni tak návykovou. Pasta se krásně rozpustila, válečky se nelepily a omáčka měla ideální hustotu.
Na závěr jsem jídlo dochutila sezamovým olejem a posypala směsí bílých i černých sezamových semínek. V Koreji se používají spíše bílé, ale kombinace obou dodala jídlu krásný kontrast.
Jaké suroviny použít na Tteokbokki?
Gochujang – fermentovaná chilli pasta
Patří mezi nejznámější korejské ingredience. Vyrábí se z chilli papriček, rýže, fermentovaných sójových bobů a soli. Má hustou konzistenci a hlubokou chuť, která kombinuje pálivost, sladkost a umami. Používá se nejen do tteokbokki, ale i do bibimbapu, marinád na maso nebo do omáček.
Tteok – rýžové válečky
Rýžové těsto se tvaruje do krátkých válečků, které se používají v různých jídlech – nejen v pikantní verzi tteokbokki, ale i ve sladkých variantách s medem nebo sirupem. Po uvaření mají charakteristickou žvýkavou strukturu.
Gochugaru – korejské chilli vločky
Jsou méně pálivé než běžné chilli, ale mají bohatou chuť a typickou červenou barvu. Přidávají se do kimchi, polévek nebo omáček. V tteokbokki se používají pro zvýraznění pálivosti a barvy.
Sójová omáčka Kikkoman
I když jde o japonskou značku, svou chutí se velmi blíží korejským sójovým omáčkám typu „ganjang“. Dodává slanost a umami, a díky své vyváženosti nepřebíjí ostatní chutě.
Sezamový olej
Závěrečný dotek, který jídlu dodá oříškovou vůni a jemnost. V korejské kuchyni se používá i do salátů, polévek nebo k ochucení rýže.
Dashi vývar – snadno dostupná alternativa k tradičnímu korejskému vývaru
V originálních korejských receptech na tteokbokki se používá ančovičkový vývar (myeolchi yuksu) – silný vývar z malých sušených ančoviček a mořské řasy kombu, který dodává omáčce hlubokou umami chuť.
Tento vývar ale u nás běžně neseženete už hotový, a proto se jako skvělá alternativa používá japonský dashi vývar. Dashi má velmi podobné složení i chuťový profil – také se vyrábí z mořských řas a sušených ryb – takže výborně poslouží jako náhrada. Pokud ho máte po ruce, rozhodně ho použijte – chuť tteokbokki bude autentická a plná hloubky.
Dá se Tteokbokki uvařit doma?
Tteokbokki je jídlo, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Připravit ho zvládne každý, a pokud milujete pálivou kuchyni, zamilujete si ho po prvním soustu. Rýžové válečky, chilli pasta a sezamový olej tvoří kombinaci, která přenese kousek Koreje přímo k vám domů.
Stačí pár autentických surovin a 25 minut času – a na talíři máte jídlo, které voní po Soulu a chutná jako na ulici v Myeongdongu.

