Chcete uchovávat potraviny, sušit si vlastní bylinky a maximálně zužitkovat sezónní úrodu? V takovém případě se vám bude hodit následující článek o tom, jak vybrat sušičku potravin. Dozvíte se, jaké parametry jsou důležité a podle čeho vybrat konkrétní model přístroje pro cílené vysoušení nejrůznějších potravin.  

V článku se dozvíte o základních kritériích, které by měly ovlivňovat váš výběr. To vám pomůže se zorientovat v pestré nabídce kamenných a internetových obchodů. Nebudou chybět ani tipy na sušičky potravin v různých cenových kategoriích.

Tipy na sušičky potravin

Protože může být výběr té správné sušičky potravin, s jejíž koupí nebudete litovat, poměrně komplikovaný, přinášíme tři tipy na přístroje, se kterými nesáhnete vedle. Jednotlivé sušičky jsou rozděleny na základě ceny.

Levná sušička potravin

Sušička potravin Sencor SFD 851GR nabídne 5 sušicích plat. Velkou předností jsou praktické funkce, jako jsou regulátor teploty, časovač, kontrolka provozu i ochrana proti přehřátí. Ve své cenové kategorii tak jednoznačně představuje ideální volbu pro ty, kteří potřebují občas usušit potraviny.

Kvalitní sušička potravin za rozumnou cenu

Tento model sušičky potravin G21 Paradiso BIG má 6 sušících pater a je vyrobena z kvalitního plastu. Díky obdélníkovému tvaru nabídne rovnoměrné usušení potravin. Snadné ovládání nabízí termostat i časovač a kontrolku provozu.

Sušička potravin pro náročné

Modelem pro náročné je sušička potravin G21 Breezer ve skutečně kvalitním nerezovém zpracování. Hodí se pro časté používání a do šesti pater se vejde poměrně velké množství potravin. Nabízí mnoho funkcí včetně regulace teploty, časovače i kontrolky proti přehřátí. Obdélníkový tvar umožňuje rovnoměrné sušení.

Na co budete sušičku potravin používat?

V minulosti byly sušičky potravin velmi oblíbené a stále více se dostávají i do moderních domácností, kde najdou mnoho příležitostí pro využití. Jde totiž o poměrně šetrný způsob skladování, kdy se při volbě vhodného sušicího programu zachovají cenné vitamíny a živiny. V rámci sortimentu sušiček potravin najdete malé i velké modely s různými možnostmi nastavení.

Předem si ujasněte, za jakým hlavním účelem budete sušičku potravin používat. Jestli potřebujete velké množství pater pro sušení bylinek, nebo si vystačíte s menší variantou jen pro občasné sušení hub během sezóny. Kvalitní sušičky potravin zvládnou perfektně vysušit také maso. Důležitým kritériem je také cenový rozpočet pro pořízení sušičky.

Velikost a tvar

Prvním důležitým parametrem pro výběr té nejlepší sušičky je její velikost. Nejde ani tak o vnější rozměry, ale spíše o to, kolik prostoru nabízí pro sušení. Pro pravidelné sušení menšího množství potravin si vystačíte s menším modelem. Naopak pro nárazové akce, kdy potřebujete najednou usušit velké množství, vybírejte větší varianty. Klasickou variantou je zhruba pět plat pro sušení. Kromě celkového počtu si všímejte i výšky mezi jednotlivými táci. Platí to hlavně ve chvíli, kdy chcete sušit prostorově náročnější a tlustší potraviny.

jak-vybrat-susicku

Při výběru tvaru máte v zásadě dvě možnosti. Buď se rozhodnete pro klasickou kulatou sušičku, nebo zvolíte modernější hranatou variantu. Každá z nich má své přednosti a nedostatky.

Kulatá sušička – u většiny modelů se setkáte s tím, že potraviny po vnějších okrajích a na vrchních patrech se vysušují o něco pomaleji v porovnání s těmi dole uprostřed. Je to kvůli tomu, že motor bývá umístěn dole. Pro rovnoměrné usušení ve stejnou dobu se tak hodí prohazovat jednotlivá patra mezi sebou.

Hranatá sušička – tento tvar má topnou jednotku umístěnou na boční straně, což pomáhá rovnoměrnějšímu proudění vzduchu. Jednotlivá patra se mezi sebou většinou nedají tak snadno prohodit, protože jde o vysouvací mechanismus. Nemůžete si tak upravit, jestli budete používat všechna patra nebo jenom polovinu.

Materiál sušičky potravin

Levnější variantou, se kterou se setkáte u valné většiny sušiček potravin, jsou plastové součástky i celá konstrukce. Nevýhodou je menší životnost a riziko poškození ulomením. I v rámci této kategorie však existují kvalitní a méně propracovaná řešení, takže se vyplatí prozkoumat recenze a případně si konkrétně zjistit, o jaký druh plastového materiálu jde.

Druhou možností jsou nerezové sušičky. Ty se objevují méně často a bývají převážně hranatého tvaru. Nabídnou skutečně dlouhou životnost i při častém používání. Jednotlivé pláty mohou být vhodné i pro mytí v myčce. Představují však vyšší investici, takže jsou volbou hlavně pro ty, kteří budou tento přístroj využívat skutečně pravidelně a často.

Výkon

U sušiček potravin narazíte na modely s rozpětím výkonu zhruba mezi 200 až 700 W. Čím vyšší hodnota, tím rychleji mohou být potraviny usušené. Na druhou stranu výkonná sušička potřebuje kombinaci s termostatem a dalšími možnostmi nastavení pro skutečně optimální a co nejvíce efektivní použití.

jak-vybrat-susicku-ovoce

Funkce a možnosti nastavení

Pro praktické sušení potravin bez starostí se vyplatí, když je sušička vybavena několika funkcemi.

Regulace teploty – díky termostatu můžete nastavit požadovanou teplotu sušení. To oceníte hlavně pro zachování důležitých vitamínů a minerálních látek, kdy je šetrnější sušení za nejnižší možné teploty pro danou potravinu.

Časovač – postupně získáte zkušenosti s tím, jak dlouho se které potraviny suší. Pro maximální efektivitu a snížení rizika přesušení jsou lepší modely sušiček vybaveny časovačem. Nemusíte se tak starat o neustálou kontrolu a po automatickém vypnutí si pouze ověříte, že jsou všechny potraviny rovnoměrně a dostatečně usušené.

Pojistka proti přehřátí – tento bezpečnostní prvek pomáhá chránit sušičku před přehřátím, které by mohlo způsobit zkrat. Jakmile se totiž bude blížit kritická teplota motoru a topného tělesa, automaticky dojde k vypnutí.

Než vložíte ovoce, maso nebo jiné potraviny do sušičky, je potřeba je rovnoměrně nakrájet tím správným nástrojem. Přečtěte si, jak vybrat kuchyňský nůž – některý se hodí na maso, jiné zase na ovoce. Poradíme také, jaké vybrat prkénko na krájení, aby příprava k sušení byla bez komplikací.