Chcete uchovávat potraviny, sušit si vlastní bylinky a maximálně zužitkovat sezónní úrodu? V takovém případě se vám bude hodit následující článek o tom, jak vybrat sušičku potravin. Dozvíte se, jaké parametry jsou důležité a podle čeho vybrat konkrétní model přístroje pro cílené vysoušení nejrůznějších potravin.  

V článku se dozvíte o základních kritériích, které by měly ovlivňovat váš výběr. To vám pomůže se zorientovat v pestré nabídce kamenných a internetových obchodů. Nebudou chybět ani tipy na sušičky potravin v různých cenových kategoriích.

Tipy na sušičky potravin

Protože může být výběr té správné sušičky potravin, s jejíž koupí nebudete litovat, poměrně komplikovaný, přinášíme tři tipy na přístroje, se kterými nesáhnete vedle. Jednotlivé sušičky jsou rozděleny na základě ceny.

Levná sušička potravin

Sušička potravin Sencor SFD 851GR nabídne 5 sušicích plat. Velkou předností jsou praktické funkce, jako jsou regulátor teploty, časovač, kontrolka provozu i ochrana proti přehřátí. Ve své cenové kategorii tak jednoznačně představuje ideální volbu pro ty, kteří potřebují občas usušit potraviny.

Kvalitní sušička potravin za rozumnou cenu

Eta Vital Air II 

Sušička potravin Eta Vital Air II je univerzální pomocník pro šetrné uchování potravin a přípravu zdravých pokrmů v domácím prostředí. Díky rovnoměrnému proudění vzduchu a deseti sušicím sítům zvládne nejen sušení ovoce, hub či masa, ale také výrobu raw stravy, domácích těstovin, jogurtů nebo rozpékání pečiva. Teplotu lze nastavit v rozmezí 35–70 °C a k dispozici jsou i speciální programy pro pomalé či rychlé sušení a udržování teploty. Potěší vás také přehledný LCD displej, tichý provoz a intuitivní ovládání.

Sušička potravin pro náročné

Salente QuickDry

Objevte nový rozměr chuti s hranatou sušičkou SALENTE, která se skvěle hodí pro sušení masa, ovoce, zeleniny, hub, bylinek i čajů. Díky výkonu 1100 W a plynulému nastavení teploty v rozmezí 35–75 °C dosáhnete vždy optimálních výsledků. Pro vaše pohodlí je sušička vybavena časovačem a funkcí automatického vypnutí po dokončení sušení. Výrobce zvolil vertikální proudění vzduchu, které zajišťuje rovnoměrné sušení na všech patrech. Navíc vás potěší tichý provoz nepřesahující 50 dB a nerezové plata, která zaručují dlouhou životnost a snadnou údržbu.

 

Sušička ovoce a zeleniny - příkon 1100 W, pro sušení masa, hub, bylinek, čaje, 10 plat, rozměry plata 39,4 cm × 39,4 cm (Š×H), digitální ovládání, možnost automatického vypnutí, s časovačem, regulovatelná teplota od 35 do 75 °C, vertikální proudění vzduchu, nerezová plata, materiál sušičky nerez, síťky na drobné potraviny a odkapávací tác součástí balení, rozměry 41,5 × 43 × 53,2 cm

Na co budete sušičku potravin používat?

V minulosti byly sušičky potravin velmi oblíbené a stále více se dostávají i do moderních domácností, kde najdou mnoho příležitostí pro využití. Jde totiž o poměrně šetrný způsob skladování, kdy se při volbě vhodného sušicího programu zachovají cenné vitamíny a živiny. V rámci sortimentu sušiček potravin najdete malé i velké modely s různými možnostmi nastavení.

Předem si ujasněte, za jakým hlavním účelem budete sušičku potravin používat. Jestli potřebujete velké množství pater pro sušení bylinek, nebo si vystačíte s menší variantou jen pro občasné sušení hub během sezóny. Kvalitní sušičky potravin zvládnou perfektně vysušit také maso. Důležitým kritériem je také cenový rozpočet pro pořízení sušičky.

Velikost a tvar

Prvním důležitým parametrem pro výběr té nejlepší sušičky je její velikost. Nejde ani tak o vnější rozměry, ale spíše o to, kolik prostoru nabízí pro sušení. Pro pravidelné sušení menšího množství potravin si vystačíte s menším modelem. Naopak pro nárazové akce, kdy potřebujete najednou usušit velké množství, vybírejte větší varianty. Klasickou variantou je zhruba pět plat pro sušení. Kromě celkového počtu si všímejte i výšky mezi jednotlivými táci. Platí to hlavně ve chvíli, kdy chcete sušit prostorově náročnější a tlustší potraviny.

jak-vybrat-susicku

Při výběru tvaru máte v zásadě dvě možnosti. Buď se rozhodnete pro klasickou kulatou sušičku, nebo zvolíte modernější hranatou variantu. Každá z nich má své přednosti a nedostatky.

Kulatá sušička – u většiny modelů se setkáte s tím, že potraviny po vnějších okrajích a na vrchních patrech se vysušují o něco pomaleji v porovnání s těmi dole uprostřed. Je to kvůli tomu, že motor bývá umístěn dole. Pro rovnoměrné usušení ve stejnou dobu se tak hodí prohazovat jednotlivá patra mezi sebou.

Hranatá sušička – tento tvar má topnou jednotku umístěnou na boční straně, což pomáhá rovnoměrnějšímu proudění vzduchu. Jednotlivá patra se mezi sebou většinou nedají tak snadno prohodit, protože jde o vysouvací mechanismus. Nemůžete si tak upravit, jestli budete používat všechna patra nebo jenom polovinu.

Materiály sušiček potravin: Nerez vs. plast

Při výběru sušičky potravin je důležité zvážit materiál, ze kterého je zařízení vyrobeno. Nerezová ocel je v tomto ohledu velmi oblíbená, zejména pro svou vysokou odolnost a dlouhou životnost. Sušičky s nerezovým plátem jsou snadno udržovatelné, jednotlivé pláty mohou být vhodné i pro mytí v myčce, hygienické a odolávají vysokým teplotám, což je činí ideálními pro dlouhodobé používání. Nerez navíc neovlivňuje chuť sušených potravin, což je pro mnohé uživatele důležitým faktorem. Takové modely bývají robustnější, ale mohou mít vyšší cenu.

Na druhé straně plastové sušičky jsou často cenově dostupnější a jejich konstrukce bývá lehčí. Tento materiál je ideální pro příležitostné používání, kdy na vysokou odolnost nebo těžší konstrukci není kladen velký důraz. Plastové modely mohou být také flexibilnější, co se týče designu a velikosti, ale je třeba dbát na kvalitu použitých plastů, aby nedocházelo k uvolňování nežádoucích látek při dlouhodobém vystavení teplu. Ačkoli plastové sušičky mohou mít nižší cenu, jejich životnost a údržba nemusí být na stejné úrovni jako u nerezových variant.

Výkon

U sušiček potravin narazíte na modely s rozpětím výkonu zhruba mezi 200 až 700 W. Čím vyšší hodnota, tím rychleji mohou být potraviny usušené. Na druhou stranu výkonná sušička potřebuje kombinaci s termostatem a dalšími možnostmi nastavení pro skutečně optimální a co nejvíce efektivní použití.

jak-vybrat-susicku-ovoce

Funkce a možnosti nastavení

Pro praktické sušení potravin bez starostí se vyplatí, když je sušička vybavena několika funkcemi.

Regulace teploty – díky termostatu můžete nastavit požadovanou teplotu sušení. To oceníte hlavně pro zachování důležitých vitamínů a minerálních látek, kdy je šetrnější sušení za nejnižší možné teploty pro danou potravinu.

Časovač – postupně získáte zkušenosti s tím, jak dlouho se které potraviny suší. Pro maximální efektivitu a snížení rizika přesušení jsou lepší modely sušiček vybaveny časovačem. Nemusíte se tak starat o neustálou kontrolu a po automatickém vypnutí si pouze ověříte, že jsou všechny potraviny rovnoměrně a dostatečně usušené.

Pojistka proti přehřátí – tento bezpečnostní prvek pomáhá chránit sušičku před přehřátím, které by mohlo způsobit zkrat. Jakmile se totiž bude blížit kritická teplota motoru a topného tělesa, automaticky dojde k vypnutí.

Než vložíte ovoce, maso nebo jiné potraviny do sušičky, je potřeba je rovnoměrně nakrájet tím správným nástrojem. Přečtěte si, jak vybrat kuchyňský nůž – některý se hodí na maso, jiné zase na ovoce. Poradíme také, jaké vybrat prkénko na krájení, aby příprava k sušení byla bez komplikací.