Site icon Jaktovybrat.cz

Autosedačky vajíčka (nejen) pro kočárky Thule Glide a thule Urban Glide

autosedacky-vajicka

Rozhodli jste se pro kočárek Thule Glide (2) nebo Thule Urban Glide (2) a potřebujete vybrat kompatibilní autosedačku? Pak jste tu správně. Ať už máte kočárky v jejich starší verzi, nebo nové verzi označované číslem 2, budete pro umístění autosedačky na kočárek potřebovat adaptéry. Každý adaptér podporuje jiné značky a modely vajíček. Proto se podíváme na výběr těch nejprodávanějších a nejoblíbenějších autosedaček, které lze na kočárky Thule (Urban) Glide (2) umístit, vybereme ty nejdůležitější parametry pro jejich srovnání a vyhodnotíme, která je ta nejlepší autosedačka vajíčko.

V článku zazní pojem vajíčko, kterým je myšlená autosedačka pro děti do cca 13 kg či 85 cm výšky. Jedná se o neoficiální název, který je však pro tento typ autosedaček hojně používaný.

Thule Urban Glide Car Seat Adapter Universal

Jediný ze 3 adaptérů, který je kompatibilní i se starší verzí modelů Thule Glide a Thule Urban Glide.

  • Pro kočárky: Thule Glide and Thule Urban Glide 1 & 2
  • Kompatibilní autosedačky:
ZNAČKA MODEL
BOB Unity
Britax Affinity Unity
B-Safe
B-Safe 35
B-Safe 35 Elite
Chaperone
Unity
Unity ISOFIX Compatible
Britax-Romer Baby-Safe
Baby-Safe Plus II
Chicco KeyFit
KeyFit 30
KeyFit Plus
Combi Shuttle 33
Evenflo Discovery 5
Graco SafeSeat
SnugRide
SnugRide Click Connect
SnugRide Click Connect 30
SnugRide Click Connect 35
SnugRide Click Connect LX 35
SnugRide Click Connect 40
Maxi-Cosi CabrioFix
Citi*
Pebble*
Nuna Pipa
Peg Perego Primo Viaggio SIP 30/30
Primo Viaggio 4-35
Safety 1st Comfy Carry Elite
onBoard
onBoard Air
Safe-n-Sound Unity
Unity Neos
UPPAbaby Mesa

Zdroj: Thule.com

*Pás adaptéru bude kolem autosedačky velmi těsně připnutý.

Thule Urban Glide Car Seat Adapter for Maxi-Cosi®

  • Pro kočárky: Thule Urban Glide 2, Thule Urban Glide 2 Double a Thule Glide 2
  • Kompatibilní autosedačky:

ZNAČKA

MODEL

BeSafe®

Izi GO Modular

Izi GO X1

Clek

Liing

Liingo

Cybex

Aton

Aton 2

Aton 4

Aton 5

Aton M

Aton M i-size

Aton Q

Cloud Q

Cloud Z i-size

Joie

Gemm/i-gemm

Maxi-Cosi®

CabrioFix

Citi

Coral i-size

Mico 30

Mico Max 30

Mico Max Plus

Mico NXT

Pebble

Pebble Plus i-size

Pebble Pro i-size

Tinca

Nuna®

Pipa

Pipa Lite

Pipa Lite LX

Pipa Lite R

Pipa RX


Zdroj:
Thule.com

Thule Urban Glide Car Seat Adapter for Chicco®

  • Pro kočárky: Thule Urban Glide 2, Thule Urban Glide 2 Double a Thule Glide 2
  • Kompatibilní autosedačky:

Chico

Fit 2

Fut 2 Air

KeyFit

KeyFit 30

KeyFit 30 Zip

Kefit 30 Zip Air

Zdroj: Thule.com

Norma i-Size a ISOFIX

Než se pustíme do charakteristiky jednotlivých autosedaček, pojďme si ujastit dva pojmy, bez kterých se neobejdeme.

Co je to i-Size?

Norma i-Size byla představená Evropskou unií v červenci roku 2013 s cílem, aby byly dětské autosedačky komfortnější při manipulaci, poskytovaly lepší ochranu při bočních nárazech a děti v nich mohly být umístněné proti směru jízdy co nejdéle. Norma i-Size (také pod označením ECE R129) je aktuálně platná, stejně jako starší norma pro dětské autosedačky ECE R44/04. Jaké změny norma i-Size přináší?

  • I-Size autosedačky se rozdělují podle výšky dítěte, nikoliv váhy (vajíčka jsou určená pro děti minimálně do výšky 85 cm)
  • Vajíčka jsou přizpůsobena pro cestování dětí v proti směru jízdy minimálně do 15 měsíců věku dítěte, ostatní sedačky do 105 cm to mohou také umožňovat
  • Všechny sedačky jsou upevněny pomocí systému ISOFIX
  • Autosedačky se testují i při bočním nárazu, nejen při čelním a zadním nárazu jako u straší normy

Co je to ISOFIX?

ISOFIX je mezinárodní standard způsobu ukotvení autosedačky pro děti. Norma byla schválená v roce 2002, nyní aktuálně platná ve verzi ISO 13216-2:2004. Autosedačka nebo ISOFIXová základna, na kterou se autosedačka upíná, se v autě propojí s jeho konstrukcí – kovovými očky, které najdete v prostoru mezi sedákem a opěrou zad sedadla.

Na sedadle vozidla můžete také najít štítek s označením ISOFIX nebo stačí sáhnout rukou do uvedeného prostoru, zda kovová očka nahmatáte. Obvykle kotvící očka najdete na zadních sedadlech u oken a v některých autech s možností vypnutí airbagu spolujezdce i na jeho sedadle. Ne všechna auta jsou však ISOFIXem vybavená, obzvláště u starších modelů se ISOFIXu nedočkáte. Proto se podívejte do manuálu svého auta nebo na orientační seznam aut s ISOFIXem (aktualizováno červenec 2019), kde je vždy uvedena značka a model auta spolu s rokem jeho výroby.

Vajíčka a některé další autosedačky se umisťují na tzv. ISOFIXovou základnu, někdy také označovanou jako ISOFIXová báze. Ta se přichytí právě na konstrukci auta, na ona kovová očka, a na ni se už snadno přicvakne autosedačka. Některé autosedačky (nikoliv však vajíčka) základnu nepotřebují, protože mají systém pro uchycení sedačky již zabudovaný.

Autosedačka vajíčko BeSafe

Izi GO Modular i-Size X1

Výplň v oblasti hlavičky u této sedačky zajišťuje dostatečný prostor, což mohl být problém u starších modelů autosedaček Izi GO. Na stranách autosedačky jsou magnety, proto než miminko připoutáte, pásy pod něj nepadají a nemusíte je složitě lovit nebo přidržovat, když ho dáváte do sedačky. Po zapnutí pásu jej jednoduše utáhnete zatažením za jeho konec mezi nohama miminka. Sedačka disponuje různými výplněmi, které je možné oddělávat, jak miminko poroste. Potah je oddělitelný a pratelný.

Vnitřnosti autosedačky obsahují tzv. rybí kost, materiál, který si firma nechala patentovat. Výborně pohlcuje otřesy a nárazy. Materiál je perforovaný, takže u jakéhokoli nárazu se tlak přenese a ztlumí. Vajíčko odpovídá normě i-Size. Sedačka je testovaná od 40 do 75 centimetrů. Posuvníkem na její zadní části lze měnit výšku hlavičky podle toho, jak miminko roste. Váhový limit je 13 kg.

Obsahuje také stříšku s UV filtrem, která se snadno skládá. Pásy v sedačce jsou 5bodové. Součástí sedačky je prvek tlumící náraz, který se nasadí na bok sedačky směrem ke dveřím.

Sedačku je možné poutat pásem nebo nasadit na ISOFIXovou základnu BeSafe base iZi Modular i-Size.

Autosedačky vajíčka Cybex

Cybex Aton 5

Oblíbená a jedna z nejprodávanějších autosedaček, díky skvělému poměru kvalita / cena. Má boční deformační křídlo – část, která se dá sklopit a je určena jako první ochrana v případě nárazu.

Součástí je vnitřní polštářek, který není odnímatelný, ale lze jej posouvat podle potřeby, jak dítě roste. Má 3bodový pás a stříšku. Vajíčko lze v autě upevnit pásem nebo ISOFIXovou bází Cybex Aton Base 2-Fix.

Cybex ATON B2 I-SIZE incl. BASE ONE 2023

Vyvinutá podle nejnovějších bezpečnostních standardů. Je vybavena lineární ochranou proti bočnímu nárazu, která spolehlivě ochrání vaše dítě na cestách. Vyjímatelná novorozenecká vložka a výškově nastavitelná opěrka hlavy zajišťují maximální pohodlí během prvních dvou let vašeho dítěte. Nejnovější bezpečnostní norma R129/03. Instalace je jedním kliknutím, umožňuje bezpečné a snadné vyjímání autosedačky do a z auta, aniž by bylo potřeba další upevnění. 

Cybex Cloud Z i-Size

Nejvyšší model z těchto tří Cybexů. Sedačka se vyrábí, aby odpovídala i-Size normě, tudíž je v ní opět jako u modelu M i-Size extra boční vložka, a stejně tak se dá vysouvat podhlavník, jak miminko roste.

Také jako u předchozích dvou modelů má 3bodový pás a sklápěcí stříšku. Navíc je možné sedačku polohovat, když je připevněná na kočárku (v autě ji však za žádných okolnosti nepolohujte).

Vajíčko je možné poutat bezpečnostními pásy i ISOFIXovou základnou Base Z. Díky ní je možné autosedačku otočit směrem ke dveřím auta, což usnadní ukládání a vyndávání dítěte z autosedačky.

Autosedačky vajíčka Maxi-Cosi

Maxi-Cosi CabrioFix

Vlajková loď autosedaček Maxi-Cosi, která je na trhu už 15 let – v roce 2020 vyhrála ocenění jako nejlepší autosedačka, kterou lze připoutat bezpečnostním pásem do auta.

Jedná se o lehké vajíčko, které můžete využít i v kombinaci s ISOFIXovou bází FamilyFix, díky které lze sedačku polohovat. Tento základní model od Maxi-Cosi obsahuje novorozeneckou vložku, kterou lze vyjmout, jakmile miminko povyroste. Sedačka obsahuje stříšku, která však není pevná – při vysunutí se fixuje oky na madlo sedačky. Vajíčko je dostupné v několika barvách.

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size

Co do sedaček pro novorozence, jedná se o vrcholný model značky Maxi-Cosi. Je vybavená vnitřní vložkou. Pás lze snadno ovládat jednou rukou. Podhlavníček lze upravovat podle velikosti hlavy miminka. Spodní část vložky lze převrátit naruby, čímž vznikne větší prostor, až ho bude miminko potřebovat.

Sedačka má oproti předchozím modelům další bezpečnostní prvky, jako jsou vycpávky v oblasti hlavy línou pěnou nebo potažení gumou v oblasti korpusu sedačky. Guma má také praktickou funkci – snadno ji shrnete a sundáte potahy sedačky na praní. Také pod ní schováte zataženou stříšku, která i je na tomto modelu tvořena látkou, která se upíná na madlo vajíčka. Do auta ji připoutáte pásy nebo základnou Maxi Cosi 3WayFix.

Autosedačka Joie

Joie i-gemm 3

Od konkurence se liší především stříškou, která se dá po vysunutí prodloužit až k dolů k tělu děťátka, a tak perfektně chrání před sluníčkem nebo zajistí větší tmu, aby se miminku lépe spinkalo. Zároveň při prodloužení odhalíte síťku, která zajistí dostatečný přísun vzduchu. Má systém Tri-Protect – hlavičku chrání tři vrstvy materiálu, podhlavník je také možné vysouvat, jak dítě poroste, stejně jako odepnout novorozeneckou vložku. Systém pásů je v autosedačce 5bodový. Má také ochranu při bočním nárazu.

Autosedačku Joie i-Gemm lze upevnit bezpečnostním pásem nebo pomocí báze Joie i-Base Advance nebo i-Base. V kombinací s bází i-Base Advance lze polohovat sklon autosedačky a báze je využitelná i pro pokračovací sedačku, až dítě vyroste z vajíčka. Vajíčko disponuje i ergonomickou rukojetí, která je nastavitelná do několika poloh a má pohodlný úchyt.

Autosedačka Nuna

Nuna Pipa Lite

Nejlehčí autosedačka na trhu v kategorii 0+ do 13 kg (s výjimkou speciality u Maxi-Cosi Coral – viz výše). Obsahuje odnímatelné vložky a stříšku. Vyrobena z lehkých odolných matriálů, které se používají i v letectví a zajišťují tak bezpečnost.

Lehkost a bezpečnost sedačky zajišťuje i speciální pěna AeroFlex, kterou si společnost nechala patentovat. Autosedačka je schválená i pro přepravu letadlem a má odnímatelný pratelný potah. V autě ji lze upevnit výhradně na ISOFIXovou základnu Nuna PIPAFIX, která se prodává společně se sedačkou. Základnu lze však i přichytit pásy, samotnou sedačku nikoliv.

Srovnání vajíček pro miminka

Posunem tabulky zprava doleva si zobrazíte další parametry.

Autosedačka Kg Výsledek ADAC* testů 3- či 5bodový pás Ochrana proti bočnímu nárazu Nastavení výšky opěrky hlavy Nastavení výšky pásů Norma i-size
BeSafe iZi GO Modular X1 2021 5,9 2 5 ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Cybex Aton 5 4,8 1,6 3 ✔️ ✔️ ✔️
Cybex Cloud Z i-Size 4,8 1,7 3 ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
 Maxi-Cosi CabrioFix 3,3 2,1 3 ✔️
MAXI-COSI Pebble Pro i-Size 2021 4,5 1,7 3 ✔️ ✔️ ✔️
Maxi-Cosi Coral 5,5 (nosič 1,7) 1,9 3 ✔️ ✔️ ✔️
Joie i-Gemm 2 2021 4,6 1,7 5 ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Nuna Pipa Lite 2,4 bez testu 3 ✔️ ✔️

* ADAC testy

Provádí je největší evropská automobilová organizace ADAC s následujícími hodnotami:

  • 0,6–1,5 skvělá
  • 1,6 – 2,5 dobrá
  • 2,6 – 3,5 uspokojivá
  • 3,6 – 4,5 dostačující
  • 4,6 a více – nedostatečná

Jednotlivé složky hodnocení sedaček a jejich podíl v % na celkové známce:

  • Bezpečnost: 50 %
  • Manipulace: 40 %
  • Ergonomie: 10 %

    Nejlepší autosedačka vajíčko

    Za vítěze srovnání autosedaček (nejen) pro kočárky Thule Glide a Thule Urban Glide 1 i 2 považuji autosedačku Joie i-Gemm, a to hned z několika důvodů:

    L

    Disponuje 5bodovým upínacím pásem, který miminku neumožní pohyb v sedačce, a tak nehrozí jeho nevhodná poloha

    L

    Má novorozeneckou vložku, která skvěle poslouží i předčasně narozeným dětem, je odnímatelná

    L

    Má polohovatelné madlo

    L

    Získala vysoké hodnocení ADAC, splňuje normu i-Size

    L

    Má delší stříšku oproti konkurenci, navíc s větrací síťkou

    L

    Má nastavitelnou výšku opěrky hlavy i pásů, takže roste s dítětem

    L

    Oproti konkurenčním výrobkům s obdobným vybavením je lehčí

    L

    Konkurenci převyšuje co do poměru cena / kvalita

    Autosedačky FAQ

    Jak utahovat pásy v autosedačce?

    Po utažení pásů by pod nimi měl být prostor maximálně na dva prsty.

    Co obléct miminku do autosedačky?

    Z hlediska bezpečnosti by v autosedačkách děti neměly na sobě mít bundy, ani kombinézy. Kvůli silné vrstvě oblečení dítě nemusí být pevně uchyceno a při nárazu by mohlo z autosedačky vyklouznout. Jestli se strachujete, aby jim nebyla v autě zima, raději je přikryjte dekou.

    3bodový nebo 5bodový pás v autosedačce?

    Z hlediska bezpečnosti až takový rozdíl není, avšak 5bodový pás dítěti v autosedačce neumožní sedět špatně. Proto je lepší obzvlášť pro starší děti, které se už dokáží samostatně pohybovat a mohly by zaujmout špatnou polohou. Jde tedy hlavně o držení těla v autosedačce.

    Jak připoutat vajíčko do auta v protisměru?

    Pás nesmí být nikdy překroucený. Nejdříve nasadíte pás do předních dvou zástrček autosedačky a zapnete ho. Poté delší část pásu zasunete za zástrčku na zadní straně autosedačky.

    Jak dlouho může být dítě v autosedačce?

    Autosedačka je bezpečnostní prvek do auta, nikoliv korbička či jiný kočárek. Proto se uvádí, že by v ní dítě mělo být asi půl hodiny, maximálně 2 hodiny v kuse. Když jedete na delší cesty, nejpozději po dvou hodinách dítě vyndejte, třeba nakrmte, přebalte, ať má šanci se tročku protáhnout, a poté můžete v cestě pokračovat.

    Měla by být hmotnost autosedačky na prvním místě při výběru?

    Hmotnost autosedačky je bezpochyby zásadní parametr při jejím výběru. Těžká sedačka ještě s váhou dítěte dá zabrat. Ale ta nejlehčí sedačka nemusí být vždy výhra co do bezpečnosti, obzvláště vybíráte-li sedačku v nízkých cenových hladinách. Autosedačky kolem 2 tisíc budou lehké, ale pouze proto, že skořepina není příliš robustní, je tvořena klasickým plastem a ochranné výztuhy jsou z lehkého molitanu. Jestli chcete sledovat váhu sedačky, vsaďte na draží a kvalitní autosedačky.  I tady je však potřeba počítat s tím, že nižší váha bude na úkor výbavy.

    Vybíráte výbavu pro miminko? Poradíme, jak vybrat matraci do postýlky.

    Další zajímavé články, které by se mohly hodit, najdete v sekci Rodiče a děti

    Exit mobile version