Site icon Jaktovybrat.cz

Jak vybrat akciového brokera?

jak-vybrat-brokera

Pokud se chystáte zahájit své působení na akciových trzích, váš první krok bude spočívat ve výběru správného brokera neboli prostředníka mezi vámi a burzou, který pro vás bude zprostředkovávat vaše investice. Ať už se hodláte věnovat krátkodobým spekulacím, považujete se za dlouhodobého investora, anebo hledáte co nejširší nabídku investičních aktiv, u brokera je klíčové, aby splňoval několik základních podmínek.

V dnešní době je díky rostoucí konkurenci na trhu a přísnému dohledu regulačních orgánů už naštěstí opravdu těžké narazit na skrz naskrz špatného brokera, který by měl nekalé úmysly. Spousta zprostředkovatelů platí za zavedené a „bezpečné“ značky, jejich reklamy běží v TV i na internetu a můžete si k nim dohledat obsáhlé recenze. Přesto se však nevyplácí výběr brokera odbýt – zbytečně byste se připravili o část zisků anebo si zavřeli dveře k potenciálně zajímavým možnostem.

Otázky, které je nezbytné zodpovědět před výběrem brokera

V prvé řadě byste se měli zamyslet nad tím, proč vlastně chcete vstoupit na akciové trhy. Hodláte investovat pravidelně a spíše pasivně, anebo chcete provozovat aktivní daytrading? Chcete si vybudovat portfolio dividendových titulů, anebo vás zajímají spíše růstové firmy? A kam vlastně chcete investovat – do tuzemských firem, Evropy, USA, anebo rozvíjejících se trhů v zemích třetího světa?

Dokud si tyto otázky nezodpovíte, hledání brokera nemá smysl. Přestože dnes již většina z nich nabízí kvalitní služby, hlavní rozdíly mezi nimi spočívají zejména ve způsobu danění dividend, nabídce obchodních instrumentů (fyzické akcie vs CFD s pákovým efektem), ale zejména v poplatcích. Jinak totiž bude volit investor, jenž hodlá pravidelně investovat do ETF, a jinak trader, jenž chce dělat několik obchodů týdně nebo i denně – toho bude zajímat především to, zda broker nabízí minimální, v nejlepším případě nulové poplatky.

Jaké jsou klíčové vlastnosti vhodného akciového brokera?

Jakmile už budete vědět, proč vlastně brokera hledáte a co od akciových trhů očekáváte, můžete přistoupit k vlastnímu výběru se zohledněním vašich osobních kritérií. Jak už bylo řečeno výše, v dnešní době na trestuhodně špatného brokera už spíše nenarazíte, přesto je však vhodné zopakovat si několik parametrů, které by měl každý broker splňovat.

1. Jedná se o osvědčenou společnost s dlouhodobou historií

Pokud už svěřujete své těžce vydřené finance nějakému prostředníkovi mezi vámi a burzou, je namístě se ujistit, že se jedná o zavedenou firmu, která už na trhu nějakou dobu působí. Údaje o historii firmy jsou snadno dohledatelné v internetu, což platí i co recenzích, které najdete na řadě portálů s finanční tematikou. V rámci sběru informací o brokerech doporučujeme navštívit více zdrojů.

Pozor, samozřejmostí je zde regulace různými kontrolními orgány – CySEC, FCA, ČNB u nás v ČR a podobně. Neregulovaný broker zaregistrovaný někde na Seychelách = rychlá cesta do investičního pekla.

2. Broker má poplatky přiměřené k vašemu stylu obchodování/investování

Pokud hodláte dělat několik obchodů denně, nemá smysl volit solidního brokera s rozsáhlým zázemím, jenž si účtuje za obchod vysoké částky – takoví brokeři jsou obvykle vhodnější pro movitější klientelu, jíž zpravidla dokážou nabídnout nadstandardní služby, které zase neocení drobnější investoři. Stejně tak si nevyberete např. jinak skvělého brokera, když hodláte držet české akcie, ale prostředník je zaregistrovaný v zahraničí a dividendy vám bude danit 35% sazbou – tento krok postrádá jakýkoliv smysl.

3. Broker nabízí burzy a aktiva, která vás zajímají

Široký výběr aktiv je důležitý pro ty investory, kteří se rádi učí novým věcem a nechtějí se omezovat jen na samotné akcie. Pokud tedy kromě fyzických akcií chcete obchodovat třeba CFD na měnové páry, komodity, anebo vás zajímají opce, měli byste tomu výběr vašeho prostředníka přizpůsobit. Pozor, velký výběr aktiv nemusí vždy znamenat, že je broker lepší – pokud jste konzervativní a hodláte držet svá aktiva až do důchodu, nemá smysl riskovat ztráty z obchodování s pákovými CFD nebo opcemi.

4. Máte k dispozici přehlednou obchodní platformu a kvalitní zákaznickou podporu

Nyní se již dostáváme k parametrům, které sice nejsou stěžejní, ale dokážou investorovi významně zjednodušit život. V prvé řadě se jedná o kvalitu obchodní platformy neboli prostředí, v němž budete zadávat své obchody. Je platforma intuitivní a snadno jste se v ní zorientovali, anebo byste k ní potřebovali příručku, byť vám asi nabízí více možností?

Pověstnou třešničkou na dortu je zákaznická podpora, kterou by každý dobrý broker měl poskytovat. Ač upřímně doufáme, že ji nikdy nebudete potřebovat. Pokud navíc neovládáte angličtinu, budete hledat brokera se zákaznickou podporou v češtině.

Který akciový broker pro vás bude nejvhodnější?

Pokud jste dočetli až sem, máte k dispozici veškeré důležité informace, s nimiž byste neměli mít problém vybrat brokera šitého na míru vašemu stylu investování a/nebo obchodování.

Za nás doporučujeme začít např. u XTB, což je celosvětově známý broker umožňující obchodování akcií, CFD a ETF bez poplatků. Najdete u něj i forex, indexy, komodity nebo krypto, přičemž neangličtináře jistě potěší, že je vše v češtině. Kompletní recenzi brokera XTB najdete zde.

Dále může být zajímavou volbou také broker Trading212, jenž umožňuje investování do akcií a ETF zdarma, ale nabízí i obchodování s CFD a s tím související spekulativní trading. Pokud byste se o Trading212 rádi dozvěděli více informací, zde si můžete přečíst recenzi.

U obou brokerů platí, že se jedná o zavedené značky podléhající regulaci a nabízející 0% poplatky za nákup fyzických akcií. Pokud se tedy rozhodnete zahájit svou pouť na akciových trzích právě s jedním z těchto brokerů, pak určitě neprohloupíte.

Exit mobile version